WWF подкрепя състезанието "Камчийски пясъци"

  • В деня на европейската екологична мрежа Натура 2000, WWF обявява, че за втора поредна година ще подкрепи като партньор състезанието по бягане Камчийски пясъци . Събитието ще се проведе на 29 май по най-дългата пясъчна ивица в България – тази между Камчия и Шкорпиловци.

    „Защитена зона Камчия е пример за природен обект, съхранен благодарение на включването му в Натура 2000, посочи Катерина Раковска, експерт по защитени територии във WWF. С подкрепата на тази проява искаме да покажем как опазването на природата в никакъв случай не е в противоречие с развитието на туризма. Точно обратното – непокътнатите плажове и девствените гори могат да послужат за развитието на приключенски туризъм".

    Тази седмица WWF в България и още 15 държави от ЕС даде старт на втората част от кампанията за защита на европейската мрежа Натура 2000. До момента над половин милион европейци поискаха държавните ръководители и политическите лидери от Общността да се обявят категорично в подкрепа на европейското природозащитно законодателство. Гражданите са призовани да усилят звука на природата, за да накарат политиците да се вслушат в гласа ѝ

    Европейските политици не трябва да допускат отслабването на директивите, които съхраняват места като защитена зона Камчия, добавя Раковска. Според нея опазването им е от полза не само за богатия животински и растителен свят там, но и за хората, които все по-рядко имат възможност за непосредствен контакт с дива природа.

    Клуб „Зелена стъпка" организира единствения в България пясъчен полумаратон. Дистанциите са две – 10 километра и 21.1 км. Участниците ще трябва да преминат през устието на Камчия.

    В деня преди състезанието ще се извърши почистване на плажната ивица около устието на река Камчия. Събраните отпадъци ще бъдат извозени със съдействието на Община Аврен. Така единствените следи, които ще останат на мястото след проявата, ще бъдат стъпките в пясъка, а плажната ивица ще бъде дори по-чиста.

    Регистрацията за състезанието продължава до 23 май на този адрес.
    Участие в почистването можете да потвърдите тук или тук

Станете почитател на Класа