Гърция изпрати F-16, за да събуди пилотите на пътнически Boeing

Пилотите на пътнически Boeing, летял от Франция за Кувейт само 15 часа след бедствието с A320 на Egyptair, спряли да отговарят на ръководителите на полети в Италия и Гърция, вероятно защото били заспали, отбелязва източник на РИА Новости.

Няколко гръцки военни изтребители спешно излетяли да прихванат самолета от страх за вероятен терористичен акт.

Когато самолетът прелетял над Хърватия и Албания, ръководителите на полети в Италия не са получили отговор от пилотите и, след като самолетът напуснал италианското въздушно пространство (FIR), гръцки диспечери също не са получили отговор. Тогава Гърция обявила извънредно положение и изпратила два F-16 да пресрещнат Боинга.

Гръцките военни самолети достигнали височината на Boeing и потвърдили, че неговите пилоти са на местата си, но те са заспали. Когато стюардесите в самолета, забелязали, че ги ескортират военни изтребители, веднага отишли в кабината, за да разберат какво се случва и събудили пилотите, които били пуснали самолета в режим на автопилот и са избрали "неправилна честота" на радиото. Така случката приключила без инциденти, според гръцки медии, цитирани от Министерството на отбраната.

Станете почитател на Класа