600 тона радиоактивно гориво от Фукушима все още в неизвестност

Почистващият екип на ядрена централа Фукушима не разполага с информация за точното местоположение на около 600 тона радиоактивно ураново гориво, изчезнало от трите ядрени реактори през 2011 г., след като огромна вълна цунами нанесе щети на ядрената централа. Това заяви шефът на демонтажа на Фукушима, Наохиро Масуда пред АВС, като добави, че Япония все още не разполага с технология за възстановяване на гориво от разтопен уран.

Смята се, че урановото гориво след това се е концентрирало някъде в по-ниските нива на ядрената централа (в момента се пълни с вода), които остават смесени със строителни елементи от метал, бетон и други отпадъци.

Неспособността на Tepco (на енергийната компания, към която принадлежи централата Фукушима), да намери разтопеното гориво би могло да се обясни с огромните нива на радиация в близост до стопените реактори, които правят невъзможно присъствието на хора и дори на роботи. Въпреки това, Tepco се надява да намери и да започне извеждане на липсващото гориво от 2021 г.


Станете почитател на Класа