Причинява ли Wifi рак? Онколог слага край на дилемата

  • Мнозина се чудятдали WiFi е наистина безопасен, защото все по-разпространен е слухът, че продължителното излагане на вълните му може да причини рак.

    Онколог Гари Ларсън, медицински директор на Proton Therapy Center в Оклахома, САЩ, е решил да сложи край на тази дискусия, след подробно обяснение чрез въпроси и отговори, публикувано в списание "Форбс".

    "WiFi работи в границите между 2 и 5 гигахерца, в микровълновата част на електромагнитния спектър. Той е в една и съща част на спектъра, където работят клетъчните телефони, така че електромагнитната радиация на WiFi е равна на тази от телефоните ", каза Ларсън, добавяйки, че тези вълни не са различни от телевизионните предавания. Тяхната честота, междувременно, е по-висока от тази на видимата светлина, а никой не се страхува от видимата светлина, казва лекарят.

    "Няма достоверни доказателства, че нейонизиращи лъчения имат неблагоприятни последици за здравето. Няма радиобиологичен механизъм, който да обясни такава връзка и няма абсолютно никакво научно основание, че това някога се е случило" каза Ларсън.

    В подкрепа на мнението си, експертът отбеляза, че по време на 30-годишната си медицинска практика с пациенти с рак, се е запознал с всички известни канцерогени за човека. "Мога да кажа с абсолютна сигурност, че радиовълните не могат да навредят на никого, освен ако човек не застане на пътя на микровълнов лъч с мулти-мегаватна мощност, който би могъл направо да го свари. Но аз знам, тази опасност не съществува“.

Станете почитател на Класа