Русия и Саудитска Арабия се осквободиха от активи на САЩ за 50 милиарда долара

  • Инвеститори от Русия и Саудитска Арабия са намалили техните комбинирани участия в американски ценни книжа за повече от 50 милиарда долара между 2014 г. и средата на 2015 г., съобщава "Файненшъл таймс".
    През този период, Саудитска Арабия е намалила инвестициите си с 26 милиарда, според годишния доклад на Министерство на финансите на САЩ публикуван по-рано тази седмица.
    Руските инвестиции в акции на САЩ са намалели с повече от половината от началото на финансовата криза от 2008 г. до около 73 милиарда $ в края на юни 2015.

    След рязкия спад на цените на петрола да през януари до $ 28 за барел (през юни 2014 г. за барел се плаща по $ 110), правителствата на двете страни трябваше да търсят други източници на финансиране, за да балансират бюджетите си. Въпреки, че цените са се стабилизирали на около $ 50 за барел, Москва и Рияд все още са изправени пред дефицит. Русия през миналия месец продаде дълг на стойност 1.750 милиарда долара, а Саудитска Арабия е обявила своя собствена продажба на облигации, за 15 милиарда.

    Външните покупки на американски ценни книжа юни 2015 достигна рекордните 17,1 милиарда долара. Това се дължи до голяма степен на увеличението на притежаваните от Люксембург, Обединеното кралство, Ирландия и Каймановите острови, според финансовото министерство на САЩ, което също отбелязва увеличение на покупките на американски активи от Индия, Турция, Бразилия и Мексико.

    През април тази година, Саудитска Арабия предупреди, че ще започне да продава съкровищни ​​облигации и други активи за 750 милиона долара, ако Конгресът на САЩ одобри закон, който прави Рияд отговорен пред американските съдилища за терористичните атаки от 11.09. Законопроектът бе одобрен от Сената на 17 май, а в момента е в Камарата на представителите.

Станете почитател на Класа