Bloomberg: Западът се стреми да "смекчи" анти-руските санкции

Всеки път, когато се приближаваме към датата на подновяване на санкциите на ЕС срещу Русия, възникват спекулации за отношението на някои страни, които могат да "излезнат от строя" и да гласуват срещу търговските и финансовите ограничения. Вероятно "няма да има дезертьори" и този път, но "омекване на санкциите ще бъде на масата в близко бъдеще", пише за Bloomberg журналистът Леонид Бершидски.

Следващия месец, ЕС ще обмисли дали да продължи обхвата на антируски санкции за още шест месеца. Към днешна дата, решимостта да бъдат удължени санкциите се основава, от една страна, на негъвкавата позиция на САЩ и германския канцлер Ангела Меркел, но "сега тези две пречки са отслабени", отбелязва анализаторът.

Според него, "Вашингтон е разочарован от непреклонността на Украйна". Виктория Нуланд, помощник държавен секретар на САЩ за делата на Европа и Евразия, многократно призова служители и депутатите в Киев, да изпълнят своята част от споразуменията в Минск, но "тяхната непреклонност, в съчетание с продължаващата политическа криза, неадекватни икономически реформи и ширещата се корупция в Украйна, са отслабили подкрепата на Вашингтон ".

Както Кремъл и така влиятелните фигури в Европа търсят начини да се започне отслабването на конфронтацията.

Меркел, междувременно, "е загубила голяма част от политическия капитал, необходим за подкрепят на принципни позиции" по отношение на санкциите. Споразумението й с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, е разглеждано от германците като пример за "двойни стандарти", с малко икономически или политически смисъл.

От друга страна, според Бершидски, "дипломатическата дейност между Русия и Европа несъмнено се е засилила" казва анализаторът, като подчертава посещението на Путин в Гърция ", една от най-слабите точки в Европейския консенсус посанкциите".

Според него, " почти сигурно е, че санкциите ще бъдат удължени, но отслабване на ограниченията изглежда ще е готово през следващите месеци."

Станете почитател на Класа