„НАТО се нуждае от Русия като голям враг "

  • Според постоянния представител на Русия в НАТО Александър Грушко, НАТО се нуждае от "големия враг", за да постигне своите геополитически цели и демонстрира необходимостта от съществуването му като инструмент за решаване на текущите проблеми по сигурността. Атлантическия съюз се чувства "абсолютно неудобно при липсата на голям враг" и за да гарантира сигурността в Европа, използва схеми от Студената война.

    "Днес можем да видим, че образът на голям враг се използва за постигане на други геополитически цели - да се върне НАТО в центъра на световната сцена, като се опитва да докаже, че не съществуват други начини за гарантиране на сигурността, освен " НАТО-центризъм ", които предполагат подкрепа от Европа и САЩ ", заяви постоянният представител на Русия в НАТО в интервю за" Российская газета ".
    Грушко подчерта, че в целите на американската армия влиза промотиране на интересите на САЩ "От Гренландия до Каспийско море и от Северния ледовит океан до Леванта." "Въпросът е къде са САЩ и къде - Каспийско море?", каза дипломатът, като отбелязва, че Русия има своите интереси и ще ги защити.
  • За разлика от САЩ, Русия концентрира военна мощ на своята територия, което "не представлява тайна" за другите, каза той.

Станете почитател на Класа