Ердоган заплаши Европа "да я остави сама", заради признаването на арменския геноцид

  • Президентът на Турция, Реджеп Тайип Ердоган, изрече сериозна заплаха за членовете на Европейския съюз и каза, че ще ги остави сами в процеса на приемане на бежанци на нейна територия, в отговор на признаването на Германия на "арменския геноцид" извършен през 1915 г. от войските на османската армия.

    С предизвикателен тон , Ердоган дефинира позицията си по време на реч в университет в Истанбул и предупреди ЕС, че страната му няма да служи повече като сдържане на бежанците.

    "Или решаваме проблемите в нашия дневен ред справедливо, или Турция няма да бъде бариера за техните проблеми и ще ги остави сами с тях", каза турският лидер.

    В речта си, Ердоган обърна внимание на "партньорите" в Европейския съюз, за ​​ "честна сделка", за да се реши въпросът с бежанци от Близкия изток и се усъмни в скоростта, с която блокът полага усилия по въпроса за имиграцията, докато Турция не получават обещаните средства.

    По въпроса, който ги различава с правителството на Ангела Меркел, Ердоган разкритикува Германия и каза, че страната "няма право да прави стойностни преценки и е неподходящо да се говори за убийства, предвид историята на нацистка Германия по време на Втората световна война“.

    Той описа като "злоупотреба" резолюцията на Бундестага и като "изнудване" признаването от Берлин на кланетата на арменци през 1915 г. за "геноцид", който Анкара отказва да признае.

    "Ние никога няма да приемем обвинение в геноцид , няма нищо в нашето минало, от което да се срамуваме", каза турският президент.


Станете почитател на Класа