"На пазарите се роди свръхнова, която ще избухне някой ден"

Мексикански икономист и журналист Гилермо Барба обяснява, че след кризата от 2008-2009, централните банки, предимно европейските, "депресираха изкуствено лихвите и наводниха с ликвидност света, закупувайки активи".

Но тези политики не работят и, парадоксално, докато дълговите книжа, смятани за "безопасно убежище" са все по-скъпи, паралелно има относителен "недостиг" на бонове, заради "високо търсене от страна на инвеститорите, напускащи развиващите се пазари."

Както се случва в продължение на известно време, поскъпването на облигациите е достигнало такава степен, че много от тях имат отрицателна възвръщаемост. Според известния инвеститор Бил Грос вече има повече от $ 10 милиарда в облигации, които са в тази ситуация. Това представлява най-ниските доходи от 500 години писана история.

Според Грос, "това е свръхнова, която ще се взриви един ден." "Няма съмнение, че това ще стане", съгласява се Барба.

За експерта, централните банки "искат да принудят частните банки да отпускат кредити или да ги накажат с отрицателни лихви, когато проблемът е, че преди са заемали твърде много." В това отношение, той добавя, че "проблем, причинен от дълг, кредит и разточително потребление, не може да бъде решен със същото".

Ройтерс съобщи, че втората по големина банка в Германия, Commerzbank оценява дали да натрупва физически евро в брой. Тази мярка е за да се избегнат отрицателните лихви, наложени от Европейската централна банка.

"Инжектирането на ликвидност от централните банки е създало излишни банкови резерви, които, когато са взети назаем, отива в други банки в същата ситуация. Задънена улица", допълва мексиканският анализатор.

Станете почитател на Класа