Глобалната евразийска асоциация - отговор на проектите на САЩ?

  • На 20-ия Международен икономически форум в Санкт Петербург, руският президент Владимир Путин обяви плановете си за създаване на евразийско партньорство, което ще включва страните от Евроазиатския икономически съюз (Русия, Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан), както и Китай, Индия, Пакистан и Иран, наред с други. Руският лидер подчерта, че проектът за "голяма Евразия" също ще бъде отворен и за Европа.

    Нурсултан Назарбаев, президент на Казахстан, призова за сътрудничество между Европейския съюз и ЕИС: "ЕИС се интересува от ефективен и стабилен Европейски съюз, с който да си сътрудничи, това е изгодно за обединена Европа ", отбеляза той.

    В този контекст, заместникът на Държавната Дума Леонид Калашников, твърди, че създаването на Евразийския съюз ще бъде добър отговор на икономическата експанзия на САЩ, които създават трансатлантическото (TTIP) и транстихоокеанско партньорство (ТРР).

    "Мисля, че е добър отговор на това, което прави САЩ -икономическа експанзия, покриваща политически или псевдо-демократични цели", каза той. "Ние и Китай виждаме, че се опитват да ни изолират, или чрез по-бърз начин - санкции или по-бавно, както Китай, но в същото време без да ни канят в тихоокеанското сътрудничеството. И трябва да се обединим".

Руският външнополитически експерт Сергей Караганов потвърди необходимостта от създаване на голяма общност в Евразия, където Русия "ще играе ролята на доставчик на сигурност и свързващо звено." "Този проект има големи перспективи с похода на Китай на запад по Пътя на коприната, който е най-общо казано, икономическа експанзия в Европа и движение на Русия на изток.“ Анализаторът отбелязва, че Русия вече веднъж предложи концепцията за общността на Голяма Европа, но партньорите я отхвърлиха и в резултат европейската система за сигурност се срина.

Споразумението за Транс-тихоокеанско икономическо партньорство (TPP), в рамките на което ще бъде създадена зона за свободна търговия в Азия и Тихия океан, беше подписано на 5 октомври, 2015 г. участниците му са САЩ, Канада, Мексико, Перу, Чили, Япония, Малайзия, Бруней, Сингапур, Виетнам, Австралия и Нова Зеландия.

Станете почитател на Класа