След най-големите маневри от Студената война насам

"Има стари къщи, чиито греди са усукани и се клатят, а архитектите като като ги видят, се чудят защо още не са се сринали", пише германският анализатор Йохен Битнер в последната си статия за Die Zeit. Според автора, същото може да се каже и за текущото състояние на НАТО, след неговите "най-големи военни учения след края на Студената война", въпреки че се предполага, че е " най-мощният съюз за отбрана в световната история".

Според Битнер, ако военният персонал в Кремъл възприема маневрите през последните седмици като заплаха, се е показвал, че е "доста състрадателен."

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, разкритикува международните военни учения на НАТО в Източна Европа, като ги нарече "дрънкане на саби и военни викове". Въпреки това, "звукците, произведени от НАТО по време на маневрите Anakonda в Полша изглеждаха по-скоро като стонове и скърцане“, казва Йохен Битнер.

Експертът цитира резултатите от скорошно проучване на известния американски център RAND, според което, в случай на евентуална инвазия от руски войски на балтийските страни, опитът на НАТО да си възстанови окупираните територии, според прогнозата на RAND ще свърши "в бедствие". "Като цяло, пехотата на НАТО дори няма да бъде в състояние да се оттегли. Те ще бъдат унищожени на място".

Генерал Бен Ходжис, командир на американските сухопътни сили в Европа, както и други представители на НАТО, не поставят под съмнение изводите на Битнер. Най-тревожно е състоянието на комуникациите. "Нито радиото, нито имейла, са в безопасност. Предполагам, че всичко, което изпращам от моя BlackBerry се чете от някой", признава Ходжис.

"За почти двадесет години на съвместни мисии в чужбина, западният съюз не се е научил да функционира като група", казва анализаторът. По негово мнение, НАТО представлява "един съюз на технически и национални острови" и следователно "в структурно отношение е вече по-малко от една централизирана военна сила като Русия."

Станете почитател на Класа