А Лондонското сити?

В Лондонското сити работят 350 000 души, които подсигуряват близо една четвърт от британския БВП. Сега обаче това ще се промени: с излизането на Великобритания от ЕС отпадат и предимствата на Лондон като финансов център.

 

 

 

 

 

Независимо от това дали големите международни банки вече са се преориентирали към други градове на континента или още изчакват - едно е сигурно: насрещният вятър за лондонските банкери, свикнали да се радват на успехи и тлъсти бонуси, ще се засили значително. Причината: решението за Брексит. Мрачната прогноза на консултантската компания ПрайсуотърхаусКупърс гласи, че само във финансовия сектор има опасност да се "изпарят" до 100 000 работни места.


Последиците от Брексит


Едно от решаващите предимства на Лондон като финансов център беше т.нар. „европейски финансов паспорт", който британците успяха да си извоюват в упорити преговори с ЕС. Този документ, притежаван единствено от британците, се използва главно от швейцарски и американски банки, които от лондонските си централи продават своите финансови услуги в целия Европейски съюз. Така те са длъжни да се съобразяват единствено с хлабавите финансови правила на Великобритания, а не със строгите разпоредби на континентална Европа. Друг приятен ефект, особено за американските инвестиционни банки, е, че финансови институти като Goldman Sachs или JP Morgan могат да заобикалят строгите германски или френски разпоредби за защита на трудещите се от съкращения. Само че след Брексит всички тези предимства ще отпаднат.


"Ако Великобритания утре вече не е част от европейския вътрешен пазар, Лондонското сити няма как да запази европейския финансов паспорт", заяви Франсоа Вилерой де Гало, шеф на френската Централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ.


Пресилено е да се смята, че сега изведнъж хиляди работни места ще се пренесат от Лондон към Франкфурт, Париж или Дъблин. Ясно е обаче, че след решението за Брексит Лондон няма как да си остане предмостие на швейцарските банки и на американския финансов бранш. Освен това след излизането на британците от ЕС финансовата политика на Общността ще се концентрира още по-силно върху еврозоната, заяви Джонатан Хил, подалият оставка британски еврокомисар по финансовите въпроси. Пред "Файненшъл Таймс" той предположи, че в бъдеще ще се наложат строгите германски и френски идеи за регулиране на финансовия пазар. Хил е освен това убеден, че без помощ от страна на британската държава финансовият бранш в Лондон ще се окаже в твърде неприятна ситуация.


„В случай че Великобритания напусне ЕС, властите в еврозоната не биха толерирали факта, че голям дял от европейските финансови трансакции се извършва в чужбина", подчерта наскоро и Кристиян Нойер, бивш вицепрезидент на ЕЦБ.


От доста време насам ЕЦБ се опитва да поеме надзора над глобалните сделки с облигации. Тези сделки, за които Банката за международни разплащания предполага, че възлизат на 383 трилиона евро, се извършват наполовина от една дъщерна фирма на Лондонската борса.
Хиляди работни места отиват във Франкфурт?

 

 

Изглед от Франкфурт

Изглед от Франкфурт


Германският финансов център Франкфурт на Майн би могъл да извлече ползи от прехвърлянето на този бизнес към континентална Европа. Хубертус Фет, председател на сдружението „Frankfurt Main Finance", предполага, че към Франкфурт ще се прехвърлят няколко хиляди работни места. Фет твърди, че през последните месеци са постъпили "голям брой конкретни запитвания" от страна на международни концерни. По най-скромни преценки в рамките на 5 години във Франкфурт биха могли да се пренесат 1,5 до 2% от всички работни места в Лондонското сити, казва Фет и уточнява, че става дума за най-малко 10 000 работни места.


Но и други европейски градове се надяват да извлекат ползи: от няколко месеца насам Дъблин се опитва да изтъкне пред американските концерни своите предимства като евентуален нов англоезичен финансов център. Още преди половин година швейцарската Credit Suisse пренесе своя бизнес с хедж фондове в ирландската столица. А редом с това прехвърли няколко хиляди работни места в полския Вроцлав. Целта на тази мярка е ясна: икономии.

Станете почитател на Класа