Козът на Русия срещу крилатите ракети на НАТО

Според анализатори най-вероятната заплаха от НАТО към Русия представлява концепцията за светкавична атака с конвенционални оръжия с висока точност и свръхзвуков преносители.

Концепцията Prompt Global Strikе( глобална светкавична атака) означава създаване на система нападателни оръжия, способни да ударят навсякъде по света, само 30 минути след вземане на решения. Нейното основно оръжие са крилати ракети, изстрелвани от море и въздух и необходимо условие за успеха му е скоростта и степента на атаката.

Според стратегията на взаимно унищожение във времената на Студената война, откриването на ракети с достатъчно време, за да се подготви и осъществи термоядрен отговор, прави неприемливо използването на ракети и за двете страни. В тази връзка обграждане периметъра на руските граници с радиолокация, осигурява време за откриване на атаките, пише коментаторът Борис Лозневой. Но тъй като ракетата се насочва към жизненоважни военни и граждански обекти, не по-малко важна задача е да се унищожи крилата ракета в полет.

За да отблъсне масивна атака Русия има скрит коз - планира изграждане на модули, оборудвани с мощни радари за ранно откриване и електронна война. Тези модули ще бъдат пуснати във въздуха на борда дирижабли на определена височина. Първото предимство на тези дирижабли за отбрана е тяхното перманентно присъствие. На второ място - разходите за инсталиране на инфраструктура за изстрелване и поддръжка на дирижабли и бойни модули са много по-евтини от наземните съоръжения, казва анализаторът. На трето място е оптималното разполагане на височина за увеличаване на обхвата на засичане. Четвърто е тяхната мобилност, тъй като преместването на тези системи няма да е трудно. И най-накрая идва липсата на строги изисквания по отношение на избора на място за позициониране, което е много важно в най-северните райони.

Станете почитател на Класа