Ислямска държава превзе още американски оръжия

  • Ислямската държава отблъсна нападение на подкрепяните от САЩ сирийски бунтовници, които се опитаха да си възвърнат контрола на стратегическа кота на границата с Ирак, съобщава списание "Foreign Policy". Битката позволила на терористите да се сдобият с американски оръжия и боеприпаси, включително една Toyota Hilux с модерна бойна броня, приспособена да превозва тежки картечници.

    Трофеите на джихадистите е възможно да се видят във видео на ИД – това са картечници, автомати M-16 и най-малко 2000 пълнители с боеприпаси от заводите в Северна Америка.

    Новата сирийска армия бе създадена преди 18 месеца, като част от усилията на Пентагона да се обучат и оборудват сирийските бунтовници и струва на Министерството на отбраната $ 500 милиона. Програмата бе отменена в края на миналата година, след като стана ясно, че по нея в САЩ са обучени само "четири или пет" бойци.

    Тази група, между 150 и 200 бойци, получава от САЩ повече помощ от всяка друга сила, заяви Чарлз Листър, експерт по сирийските бунтовнически групи и член на мозъчния тръст на Близкоизточния институт.

    Според агенцията Amaq, свързана с ИД, терористичната група е убила 40 бунтовници подкрепяни от Вашингтон. От своя страна новата сирийска армия заяви в сряда, че са убити само пет или шест бойци.

Станете почитател на Класа