Белгия въвежда рестрикции за граждани на ЕС

Белгийският държавен секретар по миграцията и убежището Тео Франкен предлага гражданите на ЕС в страната да бъдат лишени от правото на социални помощи, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.
 

Проектът на промените предвижда спирането на подобни плащания като предпазна мярка срещу допускането на измами със социалната система. Действащото законодателство предвижда чужденците от ЕС да бъдат възприемани като "необоснована тежест за социалната система", когато получават социални помощи повече от три последователни месеца, а са пребивавали в страната постоянно за период, по-кратък от три години.

Законите в Белгия дават правото на постоянен престой на гражданин на държава от ЕС повече от три месеца, ако той може да докаже, че има средствата за пребиваване, или че има работа, или поне че има основателни очаквания да бъде нает. Медиите отбелязват, че най-засегнати от промените биха били гражданите на Италия, Франция, Румъния и България. Статистиката сочи, че близо една трета от европейците на социални помощи в Белгия разчитат на тази издръжка за срок, по-дълъг от две години.

Според законодателството на ЕС, когато приемащата държава оцени нечие присъствие като неоправдана тежест за социалната система, държавата може да издаде заповед за напускане. На това основание миналата година Белгия е изгонила 1702 граждани на ЕС, през 2014 г. - 2042 души, а от началото на тази година - 702 души.

Тъй като правото на ЕС не позволява поголовното лишаване от социални помощи, белгийските власти възнамеряват да оценяват поотделно всеки случай.

Станете почитател на Класа