Франция: хронология на ужаса

От началото на 2015 година насам Франция на няколко пъти стана мишена на ислямистки терористични удари. Тези подли атентати отнеха живота на стотици хора. Припомняме някои от тези злодеяния.

 

 

7 януари 2015
Дванайсет души загинаха при атентат срещу сатиричното списание "Шарли Ебдо" в Париж. Отговорност пое разклонение на групировката "Ал Кайда". Същевременно трети атентатор, действащ от името на т. нар. "Ислямска държава", застреля полицейска служителка, взе заложници в еврейски супермаркет и уби четирима от тях, преди полицията да успее да го елиминира.


19 април 2015
След убийството на жена в едно парижко предградие е задържан 24-годишен студент, поддържащ контакти със Сирия. По-късно за него беше установено, че е планирал атаки срещу църкви с боен арсенал от автомати Калашников, пистолети и револвери.26 юни 2015


35-годишен ислямист е неутрализиран и задържан при опит да взриви завод за промишлен газ в Сен Кантен Фалавие, близо до френския град Лион. Преди това атентаторът обезглавил работодателя си, а отрязаната му глава окачил на оградата на фабриката, заедно с две ислямистки знамена.


21 август 2015
Трима пътници успяват да обезвредят 25-годишен ислямист, планирал нападение с автоматична пушка във високоскоростния влак "Талис", пътуващ от Брюксел за Париж. Ранени са двама души.


13 ноември 2015
В координирана серия от терористични удари в Париж екстремисти от "Ислямска държава" убиха 130 човека. В концертната зала "Батаклан" те извършват истинска касапница, атакувани са и хора в барове и ресторанти. Трима от атентаторите се самовзривяват по време на приятелски футболен мача между Франция и Германия на "Стад дьо Франс".


18 ноември 2015
При антитерористична акция в парижкото предградие Сен Дени са задържани седем души, предполагаеми съучастници на атентаторите от Париж. Трима от групата са убити. По-късно става ясно, че единият от тях е организаторът на парижките атентати Абделхамид Абауд.

 

 


Полицаи патрулират в района на "Стад дьо Франс" след нападенията в Париж


7 януари 2016
В деня на годишнината от атентата в редакцията на "Шарли Ебдо", пред полицейско управление в Париж е застрелян мъж, въоръжен с нож и фалшив пояс с експлозиви.


24 март 2016
Следователи задържат 34-годишен французин, в чиято квартира в парижкото предградие Аржантьо е намерен цял арсенал от оръжия: пет автомата Калашников, лека картечница и взривове. Според властите, задържаният се числи към терористична мрежа, планирала малко преди това голям терористичен удар.


14 юни 2016
Мъж пробожда с нож полицейски служител в парижкия квартал Манянвил, след което се укрива в дома му, където по-късно е намерена убита и съпругата на жертвата. Полицията щурмува сградата и ликвидира атентатора, който малко преди това е заявил, че действа от името на "Ислямска държава".


14 юли 2016
В деня на Националния празник на Франция в пристанищния град Ница атентатор се врязва с камион в празнуващото множество. Убити са най-малко 84 души, а десетки са ранени. Засега няма данни дали атентаторът е свързан с терористични клетки.

Станете почитател на Класа