Ердоган избяга в руското посолство…

След доста време на очакване, военните в Турция най-сетне взеха събитията в свои ръце. Анкара и Истанбул са блокирани, повечето министри са арестувани, единствено премиерът се е измъкнал и от неизвестно място кълне „атаката срещу демокрацията". То каква демокрация остана при Ердоган не е ясно, но човекът се е измъкнал и се изказва.

 

Президентът Ердоган официално е в неизвестност. Но руски сайтове, близки до Кремъл, изнесоха неофициална информация, че се е укрил в... руското посолство. Както е известно, при преврати, посолствата остават недосегаеми, защото превратаджиите имат нужда от бърза международна легитимация. Дори по време на унгарските събития, когато СССР нахлу в Будапеща, сваленият премиер Имре Наги успя да се скрие с успех в Югославското посолство.

 

В момента руското посолство е вероятно най-сигурното място в Анкара. Режимът на Ердоган започна да рухва, след скарването с Русия, и именно тогава започнаха очакванията, че военните ще вземат властта. Логично е да не смеят да посегнат на имението на Москва в Анкара. Всъщност, не е изключено подобрението на отношенията на Ердоган с Русия в последните седмици, да се дължи на натиск от военните. Но после да са решили напълно да вземат и властта.

 

Путин вероятно няма да откаже убежище на Ердоган. Това би било демонстративно унижение, а и подобни влиятелни политически фигури са полезни после в оформянето на новите отношения. Не един враг или диктатор, накрая е бягал при противниците си, като най-често анти-американци бягат в САЩ.

Станете почитател на Класа