Турция трябва да разбере кой ѝ е приятел и кой – враг

Турските медии от години клеветят Запада, че стои зад ИД, за да всее разкол сред мюсюлманите. След кървавата баня в Газиантеп Турция най-сетне трябва да разбере кой ѝ е приятел и кой – враг. Коментар от Михаел Мартенс.

 

 

 

 

Нито една друга страна, членуваща в НАТО, не е изпитала така безпощадно ужасите на терора, както Турция. Ето защо Анкара наистина заслужава разбиране и солидарност от страна на западните си партньори. Естествено, това разбиране не бива да е сляпо. Междувременно турският президент Ердоган направи крачка в правилната посока и заяви, че за кървавата баня в Газиантеп „най-вероятно" е виновна мултиетническата терористична организация „Ислямска държава". Нека не забравяме обаче, че турските медии, които се контролират от управляващата Партия на справедливостта и развитието, вече от години разпространяват най-безотговорни твърдения за „Ислямска държава". В пряк текст или по заобиколен начин те повтарят, че ИД била изобретение на Запада с цел да се всее разкол сред мюсюлманите; и че главорезите посичали западните заложници единствено, за да отклонят вниманието от същинските си кукловоди. Вярно е, че Турция се нуждае от приятели на Запад, но подобна клеветническа пропаганда води само до отчуждение.

 

Дали кървавата баня в Газиантеп няма най-после да убеди управляващите в Анкара, че техните врагове не се намират във Вашингтон, Брюксел и Берлин?

 

 

Михаел Мартенс, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

www.faz.net

Всички права запазени! Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа