ЕС все пак го бива за нещо

А ако Доналд Тръмп стане президент? Подобен сценарий плаши държавите от Средна и Източна Европа. Защото неговата Америка надали ще ги подкрепя така силно, както досега. Затова сега те преоткриват предимствата на ЕС.

 

 

 

 

 

През последните години от Прага, Варшава и Будапеща не се чуваха много ласкави думи по отношение на ЕС. Но както руската агресия срещу Украйна спомогна за сплотяване на редиците в рамките на НАТО, така и възможността Америка да бъде управлявана скоро от Доналд Тръм, може да събуди ЕС за нов живот. Средно- и източноевропейските страни вече не могат да бъдат сигурни, че Америка, на която заложиха всичките си надежди в политиката за сигурност след отърсването си от съветското господство, и в бъдеще ще ги подкрепя все така силно. Затова чехи и унгарци започнаха да говорят за създаването на европейска армия. Впрочем, идея която би трябвало да се обсъди независимо от изхода на президентските избори в Америка.

 

Разбира се, че в крайна сметка няма да се стигне до създаването на "европейска армия", както беше планирано в Западна Европа през 1950-те години. Но едно тясно сътрудничество е винаги добре дошло - особено като се има предвид, че заплахата от страна на Русия няма да намалява. Затова от средно-и източноевропейските страни вече се дочува, че Европа все пак я бива за нещо.

 

 

Петер Щурм, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа