New York Times: Русия ще фалшифицира изборите в САЩ

Лидерът на малцинството в американския сенат Хари Рид изиска от ФБР да се разследват доказателства, че Русия се опитва да манипулира резултатите от изборите за президент на САЩ през ноември, пише The New York Times.

 

В писмото си до директора на ФБР Деймс Коми сенаторът Род пише, че заплахата от руска намеса е «по-широка, отколкото изглежда, може би включва намерението да се фалшифицират официалните резултати от гласуването».

 

По-рано ФБР заяви, че чужди хакери са получили достъп до регистрационните данни на избирателите, които се пазят в компютърните системи на един щат и са се опитали да хакнат системата на още един щат. От ФБР заявиха, че зад атаката вероятно стоят «руски хакери».

Заедно с това, отбелязва The New York Times, ФБР не са успели да уточнят как точно откраднатите данни могат да помогнат на хакерите да повлияят върху резултатите от гласуването.

 

«Обвиненията на Хари Рид към Русия за това, че Москва се опитва не само да повлияе върху изборите по пътя на пропагандата, но и по пътя на пряката си намеса в преброяването на гласовете значително излиза от рамките на това, което публично заявяват от администрацията на Обама», — се подчертава в статията.

Докато американските специални служби обвиняват Русия за взлома на пощата на Демократическата партия на САЩ, в Белия дом нямат намерение да повдигат каквито и да било обвинения срещу руското правителство, прави извода си авторът на материала.

 

По-рано WikiLeaks публикува частната кореспонденция на Демократическата партия, според която националният комитет на партията по време на първичните избори всъщност е работил единствено за Хилъри Клинтън.

 

Вашингтон обвини Кремъл в изтичането на електронните писма, заявявайки, че Москва по такъв начин се опитва да окаже подкрепа на Доналд Тръмп.

 

В Кремъл нарекоха изявленията абсурдни и подчертаха, че Русия не се опитва да оказва влияние върху предизборната гонка в САЩ по никакъв начин.

Станете почитател на Класа