US генерал: САЩ въобще не са в лигата на Русия за Арктика, Америка е извън играта там

САЩ критично изостават от Русия при усвояването на Арктика, която е следващата линия на глобалната конкуренция, счита американският генерал Пол Селва. Това пише Business Insider.

 

Топенето на арктическите ледове открива нови транспортни маршрути, но позволява и достъп до приблизително 22 % от всички неизползвани световни запаси на нефт и природен газ, но присъствието на САЩ в този регион си остава незначително, докато в същото време Русия стремително използва новите условия.

 

«САЩ нямаме никакви материални възможности да присъстваме в Арктика, ние трябва да обърнем на това особено внимание», — заявява Селва.

 

New York Times: САЩ губят надпреварата с Русия за Арктика

 

В статията се отбелязва, че Русия понастоящем има над 20 ледоразбивача, а САЩ имат само два.

 

«Означава ли това, че на нас ни е нужен един, два, четири или 12 тежки ледоразбивачи...Оставям този въпрос на специалистите. Но от стратегическа гледна точка възможността да провеждаме наблюдение, да разбираме и управляваме процесите на промяната в Арктика са в сферата на нашите интереси, а също в интерес на всички страни, които граничат с Арктика, включително Русия. Уверен съм, че ледоразбивачите са решението, но те вероятно са само част от решението на този проблем», пише Селва.

 

Русия инвестира $20 млн. в нови технологии за усвояване на Арктика

 

В същото време, се казва в статията, в последно време в тази посока се промениха много неща. Още преди година комендантът на бреговата охрана на САЩ Пол Цукунфт каза, че «САЩ дори не са в тази лига, в която е Русия. Америка не участва в тази игра въобще».

Станете почитател на Класа