Испания поиска връщането на "арийски" произведения, изпратени на Хитлер

  • Испанските власти готвят искане към Германия за връщането на древни съкровища на вестготите, изпратени на Третия райх от диктатурата на Франко, за да угоди на главата на СС Хайнрих Химлер, съобщава вестник El Pais.

    През 1930 г. екип от експерти нацисти, с подкрепата и разрешението на тогавашното испанско правителство, пристига в град Кастилтиерра, провинция Сеговия, където се намира некропол на вестготите. От там нацистите са изнесли много от ценностите, както и човешки кости, които са принадлежали на вестготите, германската раса, която населявала района преди нашествието на арабите през осми век.
  • Диктаторът Франко смятал, че тези археологически находки и човешки останки ще бъдат от огромно значение за подкрепа на тезата на расово превъзходство и ще свържат исторически двата режима в Испания и Германия. Адолф Хитлер пък е бил обсебен от вестготите и поръчал на Химлер да издири съкровища на тази цивилизация.

    Сега, десетилетия по-късно, испанските власти желаят да възстановят тези артефакти, твърдейки, че те са били изпратени в Германия за проучване и реставрация, но никога не се завърнали. "Десетки обекти са били изпратени за възстановяване и не са се върнали. В момента се опитваме да съберем доказателства, които показват, че материалите са изпратени временно," каза ръководителят на Национален археологически музей на Испания, Серхио Видал.

Станете почитател на Класа