Когато документалната фотография не е нищо повече от фикция

  • Украинският фотограф Дмитрий Муравский загуби позицията на доброволен съветник на Министерството на отбраната на Украйна след подозрения, че неговите снимки, направени в зоната на военни действия в източната част на страната са били монтаж. Трябва да се отбележи, че снимките са привлекли много внимание от страна на западните медии.
  • На 15 август Муравский публикува на неговата Facebook страница фотоалбум с 6 снимки, озаглавени "Болката на войната". Изображенията не са били придружени от описание.

    Първата медия, използвала публикацията е Business Insider, който публикува снимките в статията си, озаглавена "Снимките от фронтовата линия в Украйна са тежко напомняне, че войната в Европа продължава ". Снимките също са били копирани и от други западни журналисти. Въпреки това, по-късно украинският войник Виктор Мороз е признал, че фотографията, направена от Муравский в град Широкино, е била постановка.

    Един от най-фрапиращите примери на фотография постановка в най-новата история е портрет на турист, уж направен на палубата за наблюдение на една от кулите на Световния търговски център в Ню Йорк, в момента, в който се приближава самолет. Въпреки многото знаци сочещи към факта, че това е колаж (по-специално на 11 септември 2001 г. самолетът се разбива в кулата на противоположната страна), подправеният образ се превърна в сензация в мрежата, подлудявайки хиляди интернет потребители. По-късно, репортери от САЩ установили, че туристът е от Унгария и снимката (разбира се, без самолета) е направена през 1997 година.

    През 2014 г. информационна агенция, Associated Press, прекрати договора на фотографа на свободна практика Нарцисо Контрерас, който призна, че е редактирал снимка, направена в Сирия, за което бе уволнен.

Станете почитател на Класа