Доналд Тръмп и Тереза Мей: Иран е заплаха за Близкия Изток

Президентът на САЩ, Доналд Тръмп и британският министър-председател, Тереза Мей, обсъдиха в телефонен разговор в понеделник заплахата от Иран в Близкия изток, според изявление, публикувано на официалния сайт на Даунинг стрийт.

Освен това, двамата лидери са говорили за посещението на държавния секретар на САЩ Рекс Тилерсън в Москва, което според тях ще помогне за "напредък" в разрешаването на ситуацията в Сирия. Мей междувременно подкрепила атаката наредена от президента на САЩ срещу сирийската военно-въздушна база Шайрат.

"Премиерът и президентът също подчертаха необходимостта международната общност, включително и Китай, да окаже натиск върху Северна Корея за сдържане на заплахата", се казва в изявлението.

Анализаторите смятат, че Тръмп може да се изкуши да продължи външната политика в същия дух, като в Шайрат, но за разлика от Сирия, може да получи силна съпротива от страна на Иран и Северна Корея.

В допълнение, Иран, например, може да блокира Ормузкия пролив и с това износа на петрол от Персийския залив, което ще се отрази на първо място на европейските съюзници на САЩ.

Станете почитател на Класа