САЩ не изключват още атаки срещу Сирия

Правителството на САЩ не изключва възможността за провеждане на нови удари срещу Сирия, ако химическите атаки срещу цивилни граждани продължат, заяви в понеделник, по време на пресконференция говорителят на Белия дом, Шон Спайсър.

"Гледката на обгазявани и опустошени хора от използване на химически снаряди гарантира, че ако видим подобни действия отново, остава отворена възможността за бъдещи действия", подчерта говорителят на президента, добавяйки, че американската атака не е послание само към Сирия, но и към други страни. "Не само Сирия, но светът видя един президент (Доналд Тръмп) да действа решително", каза той.

Миналата седмица САЩ изстреляха 59 крилати ракети срещу база Шайрат, разположена в сирийския провинция Хомс, като отмъщение за атака с химическо оръжие предполагаемо извършено от Дамаск срещу град Хан Шайкхун в провинция Идлиб, при което загинаха над сто души, включително много деца, според Сирийската обсерватория за правата на човека. Сирийското правителство категорично отрече използването на химикали или токсични материали в страната и обвини за нападението терористичните групировки, действащи в района.

Освен това, Москва е подчертала, че всички съществуващи химически прекурсори в Сирия са били изтеглени от страната в средата на 2014 г. с американско сътрудничество и призова да се извърши щателно разследване на случилото се в Идлиб, като описва като "преждевременно "обвинението срещу Дамаск за химическа атака.

Станете почитател на Класа