Как Bitcoin става живо същество

Bitcoin, виртуалната валута, чиято стойност рязко се покачи през 2016 г., докато надмина цената на златото, е причина за хаос: след само осем години, тази криптовалута има потенциала да сложи край на световната банкова система, каквато я познаваме. Някои смятат, че това се равнява на една революция в световната икономика. Други, като Клаудио Флорес, изследовател в Европейската лаборатория по молекулярна биология и съосновател на лабораторията по биомиметика Kybernesia (Хамбург, Германия), избират да излезат от клишето и се питат: какво природата има да каже по въпроса?

Според експерта в биомиметиката, (наука, която превежда спонтанните решения на природата в нови иновативни технологии), криптовалутата Bitcoin и технологията зад нея - веригата на блокове "blockchain" - се уреждат от същите принципи, като биологичните системи: възникващо поведение, самоорганизация и адаптирането и еволюция. Но приликите не свършват дотук.

"Преди десет години, учените са открили 12% сходство между биологията и технологиите по отношение на начините, по които решават проблеми", обяснява Флорес, позовавайки се на резултатите от проучване на базата на руски напредък в областта на решаването на проблеми. Но днес, изследователят подчертава това, което е отвъд цифрите.

"Установено е, че технологията решава проблеми до голяма степен чрез манипулиране на използването на енергия, докато биологията използва за това информация и структура, два фактора до голяма степен игнорирани в технологията" казва специалистът. Това е мястото, където новите технологии влизат в играта: чрез "blockchain", механизмите, които стоят зад Bitcoin и други криптовалути, се приближават до биологичните механизми като ДНК, които съхраняват информация по организиран и структуриран начин.
Клаудио и брат му Данило Флорес, съосновател на Kybernesia, призовават да не се седи със скръстени ръце. Експертите предвиждат бъдещ ред, в който сега съществуващият "супер субект" ще бъде заменен от мрежи, годни за обхващане на сложността на глобалния бизнес без присъщият риск от корупция, монопол и връзкарство.

"Blockchain вече е достъпен за широката публика, но за колко време? Супер субектът не спи и вече се стреми да монополизира и да използва в своя полза тази нова технология ", заяви Клаудио. Поради тази причина, изследователите не се ограничават да наблюдават и анализират какво се случва около криптовалутите и свързаните с тях технологии, а са в процес на очертаване на решение на проблема за мащабируемост на Bitcoin, на основа на изчислителни невроморфични архитектури - мрежи, вдъхновени от структурата на човешкия мозък.

"Ние имаме само кратък прозорец на възможности за използване на blockchain срещу супер субекта : това е нашия инструмент за конвертиране на мравуняка в градина", казва Клаудио Флорес.

Станете почитател на Класа