Зетят на Тръмп, е истинският президент на САЩ

В един от постовете си Майкъл Кригер „Гответе се за удар – това е началото на края на империята“ има един израз, който може да заинтересува наблюдателите – „зетят на Тръмп – Джаред Кушнер, се разпорежда в зоната на бойните действия…“.

 

Радио „Свобода“ съобщава: „Мъжът на дъщерята на президента на САЩ Д. Тръмп – Джаред Кушнер, който е съветник на президента, пристигна в Ирак. Това съобщи на журналистите представител от американската администрация. Целта на визитата и списъкът с лица, с които ще се проведат преговорите, не се разгласяват…“

 

The New Yorker пише: „В някакъв смисъл в това неочаквано посещение на Кушнер в Ирак няма нищо странно. В момента никой не се учудва, че някои представители на американската администрация на Тръмп са сметнали за добра идея да изпратят един новак в зоната на военните действия …“

 

Екипът на Тръмп добре разбира, че този близък роднина на американския президент е отлична мишена във военната зона. Може би си мислят, че американската и иракската армия ще изпратят толкова войници да пазят Кушнер, че той няма от какво да се страхува.

 

Но действително ли Тръмп смята Кушнер за достатъчно компетентен и способен да изпълнява работата, за която го е избрал президентът?

На 3 април на прессекретаря на Белия дом – Шон Спайсер, задали въпроса, дали Кушнер ще се справи с онова, за което са го избрали. „Той има екип, който ръководи…“ – отговорил той. Но не посочил конкретни имена от екипа на президентския зет.

В Ирак Кушнер се срещнал с премиера Хайдер Ал Абади. Освен това президентският зет изиграл важна роля в планирането на срещата на Тръмп с президента на Китай Си Цзинпин.

 

В съобщенията за Кушнер звучи идеята, че влиятелните чужденци го вземат насериозно. Но дали не са озадачаващи тези събития — преговорите с премиера на Ирак, подготвянето на срещата с лидера на Китай, и всичкото това преди атаката срещу сирийската база.

 

Нека да вникнем по-дълбоко в тази фигура?

 

За своите 36 години Джаред Кушнер стигна големи висини. Той е мултимилионер, собственик на една от най-големите девелоперски компании в Ню Йорк и старши съветник на президента Тръмп. На Кушнер приписват запознаването на новия президент с Хенри Кисинджър и Рупърт Мърдок, включително и виртуалната кампания на републиканеца милиардер в социалните мрежи.

 

В последно време ролята на Кушнер в Белия дом стана толкова голяма, че съвсем сериозно го наричат президент в сянка.

 

На Запад такива Като Джаред Кушнер наричат „роден със сребърна лъжичка в устата“. Смисълът на този израз е, че той и неговият брат и двете му сестри от ранно детство живеели в разкош и не знаели какво е бедност. Баща му Чарлз Кушнер е известен филантроп и магнат, основател на компанията Kushner Companies и един от главните спонсори на Демократичната партия; освен това спечелил милиони долар от продажбата на недвижими имоти в Ню Джърси. През 2005 г. Кушнер-старши беше осъден на затвор заради укриването на данъци, нелегално спонсориране на избирателна компания и натиск срещу свидетели.

 

През 2009 г. Джерард се оженва за дъщерята на Тръмп – Иванка, която приела юдаизма и оттогава води съответния начин на живот. Кушнер възпитава трите си деца в традициите на юдаизма, семейството спазва кошерната диета, влага пари в синагоги и еврейски училища; съпрузите спазват прилежно Шабат – от залеза в петък до нощта в събота изключват телефоните си и не участват в държавни дела. Журналистите забелязаха, че по времето на Шабат Доналд Тръмп пише най-скандалните съобщения в Туитър и прави най-противоречивите си заявления.

 

Кушнер влезе в предизборния щаб на Тръмп веднага след като беше издигнат за президент. Отношенията между тъст и зет винаги са били позитивни. Постепенно и уверено младият човек започна да участва във всичките аспекти на кампанията; много наблюдатели го нарекоха фактическия ръководител на предизборната команда. Кушнер помогна на Тръмп да избере директор на комуникациите, наблюдава работата по създаването на системата за събирането на средства в режим онлайн, освен това сложи ръка в написването на няколко програмни речи на републиканеца.

 

Преди това Кушнер общува с широк кръг от високопоставени чиновници в чужбина – шефа на британското външно министерство Борис Джонсън, членове на правителството в Канада, шефа на дипломацията в ЕС – Ф. Могерини, министъра на външните работи на Мексико.

Младият мъж участва в още едно направление – отношенията между САЩ и Израел. Когато Б. Нетаняху посети Вашингтон, Кушнер присъства на масата на преговорите между лидерите на двете страни. Представители на Държавния департамент и специалисти по въпросите на Близкия изток не бяха поканени. Кушнер, Тръмп и Нетаняху се познават отдавна.

 

 

 

 

 

 

Кушнер изигра важна роля в организирането на срещата на президента на Китай Си Цзинпин във Вашингтон. В неговия офис в небостъргача Trump Tower на 9 и 10 декември миналата година се състоя срещата на американската страна с посланика на Китай в САЩ Цуй Тянкай и члена на Държавния съвет на КНР Ян Цзечи.

 

В днешната администрация на САЩ Кушнер заема позицията „чужд сред свои“; в предимно консервативния Бял дом той прокарва непопулярни за републиканците мерки.

 

Той предубеди Тръмп да излезе от Парижкото съглашение по климата и блокира подготвяния президентски указ за намаляване на правата и свободите на обществото на религиозните малцинства в САЩ. Либералният по възгледи зет на Тръмп не му пречи да се придвижи по кариерната стълбица на консерваторите. В края на март се разбра, че под ръководството му ще бъде сформиран нов орган на изпълнителната власт – Управлението за американски иновации, което ще функционира като самостоятелно подразделение в Западното крило, където е разположен Овалният кабинет, пряко подчинено на Тръмп.

 

Предполага се, че това управление ще се превърне в оперативна група, която се състои от бивши шефове на търговски организации, която ще има задачата да внесе „свежо мислене“ във Вашингтон. Според „Вашингтон пост“ подразделението в перспектива ще получи редица правителствени функции.

Телевизията АВС се опита да състави списък с всичките задължения на Кушнер.

 

– Планиране на визитата на Си Цзипин.


– Сключване на мир в Близкия изток.


– Борбата с Ислямска държава, или по-точно наблюдение.


– Реформа в системата на криминалното право в САЩ.


– Ръководство на Управлението за американски иновации.


– Реформа за социална поддръжка на ветераните.


– Борба с епидемията от опиоиди.


– Обновяване на федералното правителство в САЩ.

 

Изданието „Цялата истина за антиционизма“ – антиционизмът няма никакво отношение към антисемитизма, пише: „Когато преди повече от половин година стана ясно, че сенаторът Бени Сандърс безнадеждно губи в предварителните избори в Демократичната партия от Х. Клинтън, въздъхнаха с облекчение онези евреи, които смятаха, че „евреин президент е лошо за Израел“ – евреите не обичат ушите им да стърчат, тъй като ще се наложи да отговарят за това; Д. Тръмп у привържениците на тази теория не предизвика опасения, докато не стана ясно, че единствената дъщеря на милиардера Иванка Яел, името, което беше избрано от нея в юдаизма, Тръмп-Кушнер през 2009 г. приела юдаизма и води еврейски начин на живот, влага пари в синагоги и еврейски училища и се числи в женското движение на Хабад. Иванка и Кушнер участват активно в живота на еврейската община в Ню Йорк и влагат немалко пари за различни общински мероприятия.

 

Те не скриват, че са големи патриоти на Израел, макар че още не са решили къде да си купят дом – в Йерусалим или в Тел Авив.

 

Тръмп уважава своя еврейски зет и доказателството за това е, че съществува водката „Тръмп“ с марката „кашер ле Песах“.

 

Ето че кръгът се затвори…

 

Не бива да се забравя и фактът, че Кушнер е приятел и партньор на Марк Мезвински – мъжа Челси Клинтън .

 

„Не само, че имам внуци евреи, но имам и дъщеря еврейка и за мен е голяма чест“ ,
коментар на Тръмп пред The Jewish Voice.


П.П. Дъщерята на Тръмп, Иванка Тръмп Кашнър (Ivanka Trump Kushner), прие юдаизма.

 

 


 

Станете почитател на Класа