"ИД веднъж нападна израелски войници и се извини", разкри бивш министър на отбраната

Тел Авив остава толкова "неутрален" в сирийския конфликт, че дори и терористите на ислямската държава "са се извинили" веднъж, след като погрешно атакували войниците от израелските отбранителни сили (IDF) на Голанските възвишения, контролирани от еврейската държава, според изявленията на Моше Ялон, бивш министър на израелската отбрана.

"Имаше един случай наскоро, когато Ислямска държава откри огън и се извини", заяви Ялон в събота говорейки за израелската политика на "неутралитет" в Сирия, цитиран от "Тimes of Israel.

По този начин, бившият министър на отбраната на Израел от 2013 г. до май 2016 случайно призна, че страната му има отворена канал за комуникация с клетка на ИД, действаща на Голанските възвишения, а според израелското законодателство, всяка комуникация с терористи се счита за незаконна.

Офисите на Ялон и на израелската армия отказаха да коментират откровението на спорния бивш министър.

Ялон очевидно имаше предвид първия пряк инцидент на сблъсъци между Израел и терористите на Ислямска държава през ноември миналата година. Клетката Shuhada Ал Yarmouk, която се закле във вярност към ИД, обмени огън с израелските сили след като израелската армия пресече стената за сигурност със Сирия, за да извърши "операция на засада."

Тел Авив се застъпва за политика на "ненамеса" в сирийския конфликт, но често извършва въздушни удари срещу позициите на войските на Башар Асад в отмъщение за стрелба от Сирия или за предотвратяване на предполагаем трансфер на оръжия за ливанската групировка Хизбула, смятана за терористична организация от страна на Израел.

Станете почитател на Класа