Уикипедия се бори с фалшивите новини

Издателите на Уикипедия не се ограничиха в борбата си за истинността на фактите само със забраната да се цитира на нейните страници таблоидът Daily Mail, чиято информация те категоризират като "ненадеждна". Съоснователят, Джими Уейлс, стартира кръстоносен поход срещу потока на фалшиви новини със създаването на нова информационна платформа за новини.

Проектът, наречен "Wikitribune" ще се развива с помощта на професионални журналисти и огромна общност от доброволци, които ще се занимават с проверка на данните. Бизнесменът, известен на читателите с това, че е лицето на повтарящи се кампании, които събират средства за многоезичния сайт, сега говори за "армия от инспектори", чийто език е "фактически и неутрален" и много привързан към "целостта на информацията. "

"Актуалността е счупена и ние ще я поправим", заяви Уелс в аудио-визуален запис, наскоро публикуван на интернет страницата на бъдещата медия. Амбициран е също да "гарантира, че журналистите ще пишат само въз основа на факти, които могат да бъдат проверени".

Уелс очаква новата медия да се финансира с вноски на съмишленици, а не с реклама и абонаменти.

Дигиталната енциклопедия поставя отново идеята за "ремонт" на практиката на информационните комуникации. "Има много организации за надеждни, честни, професионални и прозрачни новини, чието съществуване е помогнало хората да спрат да четат боклука."

Станете почитател на Класа