Меркел: "Първо ще говорим за дълговете на Лондон"

Ангела Меркел отправи ясно предупреждение към Великобритания. След Брекзита страната не може да има същите права като страните-членки - каквито илюзии има сред някои британци. Канцлерката отправи послания и към Турция.

 

 

 

 

 

В специална правителствена декларация, прочетена пред Бундестага, Ангела Меркел заяви, че ще е необходимо своевременно да се преговаря за британските финансови задължения към ЕС: „Ние сме на мнение, че тези преговори не бива да се оставят за най-накрая", подчерта Меркел по повод дискусията за милиардите, които Великобритания ще продължава да дължи на ЕС дори и след излизането си през 2019 година. Според нея, в преговорите с Лондон има три главни цели, които обаче могат да се обсъждат по същество едва след британските предсрочни парламентарни избори през юни. На първо място трябва да се защитят интересите на германските граждани и на гражданите от ЕС във Великобритания.

 

И още: „Важно е да предпазим ЕС от негативни последици", посочи Меркел. На трето място, според нея, трябва да се заздрави сътрудничеството между оставащите 27 държави. Канцлерката отново повтори, че Евросъюзът има интерес Великобритания да остане силна и просперираща. В същото време обаче след излизането си от ЕС тя не може да разчита на същите права като страните-членки – каквито илюзии явно все още има във Великобритания, както отбеляза Ангела Меркел.

 

„Нужен е силен сигнал за сплотеност"

 

Според нея, по въпроса за Брекзита между 27-те и европейските институции съществува „широк консенсус" за линията, по която ще се водят преговорите. Това стана ясно по време на разговорите през последните седмици, каза Меркел и добави: „Уверени сме, че в това отношение Европейският съвет на 27-те ще даде силен сигнал за сплотеност."

 

Тази събота (29.4 ) правителствените и държавни ръководители на страните от ЕС ще уточнят главните насоки за воденето на преговорите с Лондон. Тези насоки ще залегнат в основата на мандата за преговори, който държавите ще връчат на Еврокомисията вероятно в края на май, уточни германската канцлерка.

 

Тя взе отношение и по политическото развитие в Турция като призова Анкара да спазва стандартите на правовата държава, но в същото време предупреди, че отношенията с Турция не бива да се прекъсват. „Ако Турция окончателно обърне гръб на Европа, но и ако Европа обърне гръб на Турция, това няма да бъде в интерес нито на Германия, нито на Европа", заяви Меркел. „Вътре в ЕС ние трябва ясно и разумно да обсъдим какви точно последствия в кой точно момент ще са правилни и уместни", посочи канцлерката.

 

Според нея, Турция най-вече трябва да отговори на масивните съмнения, които породи провеждането на конституционния референдум. Тя специално засегна въпроса с арестувания в Турция германски журналист от турски произход Дениз Юджел: „Ще го кажа съвсем недвусмислено: в една правова държава е недопустимо изпълнителната власт – в случая турската – публично да произнася изпреварваща присъда, както стана по отношение на Дениз Юджел."

Станете почитател на Класа