Нов пластмасов остров с размерите на Мексико, е открит в Тихия океан

Екип от учени предупреди за сериозните последици за околната среда на новооткрития пластмасов остров в Тихия океан.

Фондация Algalita Marine Research Foundation, организация с нестопанска цел, базирана в Лонг Бийч (Калифорния, САЩ), извърши шестмесечна експедиция през Южния Тихи океан, по време на която откри огромна концентрация на пластмаса край бреговете на Чили и Перу.

Намерените боклуци са разположени на площ от повече от 2 милиона квадратни километра, което съответства на размера на Мексико и надвишава размера на Колумбия.

Според океанографите повечето от откритите пластмаси не са видими. Една от опасностите от този вид микропластично замърсяване се крие във факта, че материалите проникват в хранителната верига на морските видове и по този начин причиняват мутации.

Основателят на организацията, Чарлс Мур, сподели в интервю, че пластмасата се е превърнала в "най-разпространения продукт на живота ни, тихо и зад завесата на невежеството, но последствията от използването й са останали досега неизвестни".

Всъщност пластмасите за еднократна употреба "нямат къде да отидат след полезния си живот, който понякога трае само няколко минути". Ето защо тези материали завършват в морска вода. Реките и плажовете "дават много пластмаса на нашата морска среда", спомня си Мур.

Що се отнася до изменението на климата, основателят на Algalita Marine Research Foundation припомня, че наличието на пластмаса в морските води "може да затопли океанската повърхност." Всъщност, пластмасата може да натрупа топлина и да повиши температурата на водата дори над тази на въздуха.

Така Мур обясни във връзка с опустошителните урагани като Харви и Ирма, че пластмасата "може да допринесе за формирането на големите бури, които виждаме сега".

Станете почитател на Класа