Учените обясняват защо ставаме по-глупави

От 1975 г. човешкият индекс IQ е намалял. Според новите данни причината е, че в момента живеем по-дълго и че някои видове интелигентност отслабват с възрастта, съобщава сайтът New Scientist.

В продължение на почти век средните оценки на IQ в богатите страни нарастваха стабилно и предвидимо – с около три пункта на десетилетие. Смята се, че това се дължи на подобрените социални условия, като здраве, хранене и образование. Тази тенденция, наречена "ефекта на Флин", се забелязва за пръв път през 40-те години на миналия век в много страни, от Холандия до Япония.

Но през 2004 г. изследователите забелязаха, че тенденцията се е обърнала и сега средните резултати на IQ намаляват. Първоначално хипотезата бе, че причината за този ефект е ниската раждаемост в западните страни сред най-добре образованите слоеве от населението, което води до намаляване на нивото на интелигентност, от поколение на поколение.

Измерването на IQ в различно време се усложнява и от факта, че тестовете за измерването му се променят с течение на времето. За да се разбере тази тенденция Робин Морис, от Кралския колеж в Лондон (Великобритания) и колегите му класифицират в две групи повече от 1750 вида тестове за интелигентност, използвани от 1972 г. насам Едната група съответства на тестове, които измерват краткосрочната памет, а другата - на тези, които оценяват работната памет на човек.

Работната памет е способността да се съхранява информация за обработка, анализ и вземане на решения. За разлика от краткосрочната памет, това е пространство, където можете да манипулирате информация, а не само да я запазвате и да я повтаряте.

Резултатите определили много ясен модел. Докато резултатът от краткосрочната памет се е увеличил съгласно ефекта на Flynn, капацитетът на работната памет е намалял.

Екипът на Морис смята, че тази тенденция може да се обясни с увеличаването на дела на хора над 60-годишна възраст, подложени на тестове, тъй като работната памет намалява с възрастта, докато краткотрайната памет обикновено се запазва. По този начин подобренията в социалните условия в развитите страни, като увеличават продължителността на живота, намаляват средния индекс на интелигентност.

Станете почитател на Класа