Нареждат американските правителствени агенции да се откажат от продуктите на Kaspersky Lab

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ (DHS) заповяда на всички правителствени агенции в страната да "разработят планове за елиминиране" на компютърните продукти, решения и услуги от Kaspersky Lab (руска компания водещ световен доставчик на кибернетична сигурност и антивирусна защита) възможно най-скоро.

В задължителна правителствена директива DHS призовава "ведомствата и агенциите да идентифицират всяко използване или наличие на продукти на Kaspersky в своите информационни системи и да разработят подробни планове за премахването им и недопускане бъдещото използване на техните продукти ". Решението дава срок от 90 дни, за да се спазят тези указания.

Решението се основавало на оценки на "рисковете за сигурността, породени от използването на продуктите на Kaspersky във федералните информационни системи, тъй като такива продукти могат да бъдат експлоатирани от злонамерени киберпрестъпници, за да се компрометират тези информационни системи".

Американските власти също смятат, че "някои длъжностни лица в Kaspersky може да имат връзки с руското разузнаване, което дава възможност да се компрометира националната сигурност на САЩ". DHS не предостави доказателства в подкрепа на твърденията си.

Kaspersky Lab приема мярката като възможност да "представи писмен отговор и да смекчи загрижеността" на Министерството на вътрешната сигурност.
Компанията заяви, че възнамерява да продължи да работи с органите на САЩ, и е убедена, че разследването ще потвърди, че "Обвиненията срещу Kaspersky се основават на неверни и неточни данни без никакви доказателства".

През последните месеци Kaspersky Lab е обект на засилен контрол от американските служби за сигурност. В края на юни Комитетът за въоръжените сили в Сената на САЩ предложи да се забрани на членовете на въоръжените сили използването на продукти на руското дружество, по съображения за сигурност.

От своя страна, компанията, която е водеща в света за развитие на антивирусен "софтуер" и оперира в около 200 страни, многократно отрече всички твърдения за предполагаеми връзки с руското правителство и твърди, че е жертва на политическа битка. Основателят й, Евгений Касперски, дори изрази готовност да разкрие изходния код на софтуера си за правителството на САЩ, за да се разсее всякакво подозрение за предполагаемото му сътрудничество с Кремъл.

Американското решение. за ограничаване на използването на продуктите на Kaspersky Lab отлага перспективите за възстановяване на сътрудничеството между двете страни и е изключително жалко, заяви руското посолство във Вашингтон.

"Ние отбелязваме със загриженост превръщането на русофобията в САЩ в нелоялна конкуренция в областта на информационните технологии на пазарите на софтуерни продукти", гласи изявление на руската дипломатическа мисия, което също припомни неотдавнашното решение на САЩ. за затваряне на няколко консулски служби в Русия, както и атаките срещу медиите "RT" и "Спутник".

Станете почитател на Класа