Трохи за прокълнатите: Публичните разходи в Мексико за 2018 г.

Бюджетът за разходите на Федерацията през 2018 г., одобрен миналата седмица от партиите в Пакта за Мексико в Камарата на депутатите, не отразява социалните потребности, произтичащи от трагичните земетресения от 7 и 19 септември.

Гражданите са искали общо преориентиране на публичните разходи, драстично намаляване на бюрократичните, избирателни и финансови разходи, както и историческа инвестиции в реконструкционните работи и нуждите на най-маргинализираните групи от населението в страната.

Новият Фонд за възстановяване на федералните структури ще получи само 2500 милиона песос. Освен това Националният фонд за бедствия беше увеличен с 18 000 милиона песос за 2018 г.

Този ресурс е абсолютно недостатъчен за възстановяването на повече от 180 000 домове, засегнати от земетресенията. Но правителството явно има други приоритети.

През 2018 г. ще бъдат изразходвани 38 000 милиона песо за покриване на голямата измама с Fobaproa и като цяло повече от 600 000 милиона песо за финансовия разход по публичния дълг.

Военните разходи ще се увеличат с 18%, за да достигнат 102 000 милиона. И прекомерните разходи за правителствена пропаганда ще продължат безспирно. Пеня Нието и неговият кабинет ще получат солидно увеличение на заплатите и няма да има намаляване на ползите за милионерите. Или на пенсиите за бившите президенти.

Националният избирателен институт плаче, защото му съкращават 800 милиона песос, но все пак получава през 1988 г. невероятната сума от 24 000 милиона песос.

Същите политици отново продължават да " не виждат и не слушат" огромното обществено отричане, което всеки ден натрупва повече сила под повърхността на предполагаемата "демократична нормалност". Рано или късно точно те ще трябва да платят цената за своето презрение към хората.

Станете почитател на Класа