Съветът на Европа издърпа ушите на Испания заради лошата борба с корупцията

Групата държави срещу корупцията на Съвета на Европа (GRECO), се отнесе много твърдо с Испания, при представянето на своя доклад относно мерките за борба с корупцията в страната.

Според международната организация, Испания не е спазила нито една от единадесетте препоръки, направени през 2013 г. Те оценяват единствено, че седем от тях са частично изпълнени. Нивото на изпълнение на препоръките е описано като "глобално незадоволително".

GRECO отчита липса на материализиране на предложенията в практиката на Парламента, където има "липса на новост в приемането на кодекс на поведение" за депутати и сенатори. Така, испанските политици, които "са парламентаристи, сами трябва да показват решителни действия в тази област, като сигнал за категоричен ангажимент и придържане към железната култура на етиката".

Международната организация също се оплака, че е необходимо да се реформира регулацията на "лобита, включително етиката на самите парламентаристи в отношенията си с тези групи, както и подобрена система за деклариране на имуществото и потенциалните конфликти на интереси, в които Държавният съвет препоръчва да се включат семействата на политиците".

За превенция на корупцията в съдебната система, групата приветства разделението на властите в Испания, предвид факта, че дванадесетте членове на Генералния съвет на съдебната власт – Висшият орган на съдиите - се избират от самите съдии и политическите партии престават да предлагат кандидати. По отношение на Генералната прокуратура ГРЕКО препоръчва да се подобри автономията на прокуратурата.

Испания отново има една година, до 31 декември 2018 г., да докладва за предприетите действия за предотвратяване на корупцията в законодателната и съдебната сфера.

Станете почитател на Класа