Страната, където само незрящите могат да бъдат професионални масажисти

Има страна, в която професията на масажист е запазена изключително за незрящите: това е Южна Корея. Миналия вторник Конституционният съд на страната ратифицира спорния закон, съобщава The Straits Times.

През 1913 г. в азиатската държава е изготвен закон, според който само незрящи хора могат да правят масаж законно. Въпреки че е бил оспорен четири пъти, законът все още стои. Южнокорейският конституционен съд твърди, че причината, поради която се поддържа това законодателство, е да се гарантира икономическа подкрепа за тази група хора.

През последните години се е увеличило търсенето на масажисти в страната, поради което много южнокорейци са поискали от властите да отменят закона, нарушение на който носи глоби до $ 4500, или в най-лошия случай присъда от три години затвор.

Съгласно член 82, параграф 1 от Медицинския кодекс на Южна Корея, само слепи хора могат законно да практикуват като масажисти. Въпреки това, както е отбелязано и от Министерството на здравеопазването, само на 9742 официални масажисти са слепи, много малък процент от действителния брой масажисти, повечето от които практикуват в салони за масаж и незаконно идват от Китай и Тайланд.

Станете почитател на Класа