Венецуела емитира 100 милиона петро: Какви активи поддържат тази криптовалута?

Венецуелският президент Николас Мадуро съобщи в петък за емисията на 100 млн. Петро, новата криптовалута, стартирана от правителството.

"Обявявам, че съм разпоредил издаването на 100 милиона петро, с правната подкрепа на венецуелското петролно богатство, което е сертифицирано и легализирано", каза държавният глава по време на реч от двореца Мирафлорес в Каракас.

Президентът посочи, че обявата ще бъде публикувана в Държавен вестник и уточни, че "всеки петро ще има стойност, равна на цената на барел петрол от вануелската кошница". Подкрепата на тези операции ще бъдат петролните запаси на Венецуела, които са първи в световен мащаб.

В допълнение към издаването на криптовалута, венецуелското правителство създаде регистър на потребителите за копаене (добиване) на този вид валута в световен мащаб, който има повече от 90 000 места; 50 000 от тях вече са активни, съобщи Панорама.

Очаква се на 14 януари да се състои бъде първата среща на "миньори" на криптовалутата и да се даде официалното начало на пласирането на петро "чрез търгове", обясни венецуелския президент.

В края на миналата година, Венецуела създаде изненада, като обяви влизането си в света на дигиталните валути за преодоляване на финансовата блокада, която според нейните органи, страни като САЩ поддържат с цел да се задуши икономиката на петролната нация.

Отговорът на страната на тази ситуация бе петрото. Едно от предимствата, предлагани от Венецуела, според експертите е, че неговата криптовалута ще има реална подкрепа: огромните природни ресурси на страната, предимно от нефт. Това може да даде по-голяма сигурност на инвеститорите на цифрови активи и следователно да им даде достъп до неконвенционални източници на финансиране.

Котировката на петро също ще бъде различна от другите валути, тъй като ще се управлява от поведението на стоки като злато, газ или петрол, вместо от спекулации на пазара. Освен това разходите за комисионни и прехвърлянето на тези операции обикновено ще са нулеви, което позволява по-малко финансово посредничество.

Станете почитател на Класа