Тръмп иска от Конгреса 18 милиарда долара за граничната стена с Мексико

Президентът на САЩ Доналд Тръмп иска одобрение от американския Конгрес на 18 милиарда долара, за да финансира предложението си за изграждане на стена на границата с Мексико, според доклад на Wall Street Journal.

Според публикацията, този бюджет ще покрие разходите за строителство за десетилетие, за да се вдигнат около 1100 километра нови гранични огради и замяна на други съществуващи огради, разширявайки сегашната стена от 1,052 километра на почти 1600.

Предложението се разглежда като едно от условията за договаряне на пакета от реформи в областта на имиграцията. Този пакет включва проекта бенефициентите на отменената програма за отсрочени действия за пристигащи деца (DACA), така наречените "мечтатели", да получат правен статут и да имат начин да получат Американско гражданство

"Казахме на Демократите и разбирам много добре, че не може да има DACA без необходимата стена в южния край на границата, за да се сложи край на ужасната верига на миграцията (...) Трябва да защитим нашата страна на всяка цена! ", каза Тръмп чрез Twitter на 29 декември.

През септември правителството на САЩ предприе стъпки, за да направи желаната стена реалност и избра четири компании за подготовка на прототипите, които бяха завършени и представени в края на миналия октомври.

Компаниите, които оспорват сочния договор, са шест, идващи от щатите Мисисипи, Мериленд, Алабама, Аризона и Тексас. Разходите за техните прототипи, всеки с дължина около 35 метра, варират между 300 000 и 500 000 долара. За покриване на 3180-километровата граница ще са необходими повече от 90 000 броя.

Станете почитател на Класа