Журналисти към новия американски посланик: "Това е Холандия, трябва да отговорите на въпросите"

Новият посланик на САЩ в Холандия, Пийт Хоекстра, се сблъска с холандските репортери в първия си официален ден на работа, когато бе затрупан с въпроси относно спорните коментари, направени от него през 2015 г. Тогава той каза, че "ислямисткото движение" създава хаос в Европа и внушаваше, че екстремистите изгарят политици и коли в Холандия.

 

В пресконференция малко след представянето на акредитивните си писма на холандски крал Вилем-Александър в дворец в Хага, Хоекстра, роден холандски американец и бивш конгресмен, е бил помолен многократно за тези коментари.

 

Старите му изявления станаха новина миналия месец, когато той отрече да е правил такива коментари и казал на холандски журналист, че това са "фалшиви новини". Малко по-късно Хоекстра отново се отрече и заяви, че никога не е използвал фразата "фалшиви новини". Оттам видеоклипът с тази фраза, е станал вирусен тази седмица в социалните мрежи.

 

Впоследствие той се опита да изясни въпроса в изявление: "Направих някои коментари през 2015 г. и аз съжалявам. Моля, приемете извиненията ми."

 

Въпреки това, по време на пресконференцията в сряда, Хоекстра неколкократно настоя, че той не е имал намерение да прави отново "преглед" на проблема, което не попречи на холандските журналисти да го притискат да получат разяснения.

 

"Това е Холандия, трябва да отговорите на въпросите", каза един репортер, а друг попита дали посланикът може да назове холандски политик, който е бил изгорен през последните години.

Станете почитател на Класа