Унгария: Сорос направлявал нелегалната миграция

Любимият враг на унгарския премиер Орбан се казва Джордж Сорос. Орбан твърди, че американският милиардер иска да унищожи християнската култура, насърчавайки притока на мигранти.

И затова готви нов закон.

 

 

 

 

 

 

 

През миналата година Виктор Орбан и неговата партия „Фидес" в продължение на месеци разясняваха, че имало някакъв „План Сорос" за нашествието на милиони мигранти. Това стана повод те да поведат мръсна кампания с лъжи и изопачени цитати на американския милиардер срещу неговите уж разрушителни намерения. Сега унгарското правителство прави още една стъпка в тази посока. То смята да гласува т.нар. закон "Стоп Сорос" - намерение, оповестено от вътрешния министър Шандор Пинтер.

Нови наказателни мерки

 

Пакетът с мерки на правителството е насочен главно срещу дейността на неправителствените организации (НПО) – едни от последните, които все още си позволяват да подлагат на критика и контрол властите в Унгария. Законът съдържа три основни момента:

 

- Неправителствени организации, които под някаква форма „съдействат на нелегалната миграция" трябва да се регистрират в съда и редовно да представят детайлирани отчети за дейността си.

 

- Неправителствени организации, които получават повече от половината от своите приходи от чужбина и имат нещо общо с "нелегалната миграция" вече ще плащат наказателен данък от 25 процента върху доходите си от чужбина.

 

- На унгарските граждани, които бъдат заподозрени в „насърчаване на нелегалната миграция", може да бъде забранен достъпът до осемкилометровата зона край външната граница на Шенген. Властите ще могат да забраняват и на чуждестранни граждани, заподозрени в същото, да влизат в Унгария.

 

Повечето критици казват, че ако парламентът гласува закона, Унгария ще се отдалечи още повече от основните европейски ценности и ще се доближи до Русия по отношение на репресиите срещу всички критици на властта.

Унгарци на протест срещу закриването на Европейския университет, финансиран от Сорос

 

Унгарци на протест срещу закриването на Европейския университет, финансиран от Сорос

 

"Съмнявам се, че тези правила отговарят на конституцията и на европейските договори. Неправителствените организации трябва да функционират свободно в една правова държава. Но данъците са толкова високи, че функционирането им ще бъде застрашено", казва за ДВ политологът Атила Тибор Наги.

Искат да заглушат критичните гласове

 

"Ясно е, че правителството се опитва за пореден път да заглуши гласа на критиката – което навярно няма да му се удаде", казва Мате Сабо - директор на Унгарския съюз за граждански свободи. Той обяснява също, че по всяка вероятност не съществува правно основание, въз основа на което приходите от чужбина да се облагат със специални данъци.

 

Проектът "Стоп Сорос" на първо време изпълнява ролята на пиар, защото на 8 април в Унгария предстоят парламентарни избори. Резултатите от допитванията не оставят съмнение, че партията „Фидес" на премиера Виктор Орбан ще спечели изборите. Включително и поради това, че избирателният закон е скроен според желанието на управляващата партия. Затова критичните наблюдатели и голям брой юристи казват, че макар изборите в Унгария да са свободни, те се провеждат в нечестни условия.

 

Независимо от това не е ясно дали Орбан ще успее отново да събере мнозинство от две трети. Затова много наблюдатели смятат, че със закона "Стоп Сорос" премиерът Орбан иска да създаде максимална поляризация в обществото и по този начин да мобилизира своите привърженици.

Сходство със ситуцията в Русия

Виктор Орбан води остра кампания срещу американския милиардер от унгарски произход

 

Виктор Орбан води остра кампания срещу американския милиардер от унгарски произход

 

Всъщност управляващите в момента се намират в твърде неудобна позиция. Един държавен секретар от външното министерство наскоро неволно се разприказва и призна, че правителството "тайно" е приело 1 300 бежанци – с други думи малко над яростно отхвърляната квота от 1 294 души, която би се полагала на Унгария. С оглед на тази пикантна подробност опозицията бомбардира управляващите с питания за уж огромната опасност от нахлуване на мигранти.

 

Виктор Орбан навярно все пак ще прокара новия рестриктивен закон, още повече, че той няма да е първият срещу НПО. През миналата година те бяха задължени да се регистрират като „финансирани от чужбина", ако приходите им надвишават определена граница. Този закон силно напомня на руския еквивалент, приет през 2012 година, според който НПО бяха категоризирани като "чуждестранни агенти".

 

Унгарският седмичник "hvg" писа наскоро, че законът "Стоп Сорос" засега е само предизборна маневра. Но ако тя донесе успех на изборите на 8 април, властите ще могат необезпокоявано от обществото „да продължат в същата посока".

Станете почитател на Класа