Contra Magazin: Американците се страхуват от мира и се радват на войната

САЩ са най-войнствената държава в света, твърди австрийското издание  Contra Magazin

 

От момента на основаването си през 1776 година те практически постоянно воюват, главно с други страни.

 

За 242 години от съществуването на САЩ не е имало нито една десетилетие, в което тази страна да не е водила никъде войни или да не е участвала във военни конфликти, пише авторът на статията Марко Майер.

 

 

До момента всеки американски президент се сблъсква с подобни въоръжени конфликти.

 

За цялото време на съществуването на САЩ в живота на страната има само 17 мирни години — това е 7 % от общия брой години.

 

Най-дългият мирен период е между 1935 и 1940 години, по време на световната икономическа криза, се отбелязва в статията.

 

Това доведе до факта, че след края на Втората световна война в държавата се образува огромен военно-промишлен комплекс, а американската армия стана най-големият работодател в целия свят, ако броим професионалните войници и гражданските служещи.

 

С това е свързана също развитата отбранителна промишленост, създаваща много работни места и след спада в много други отрасли превърнала се в най-важния отрасъл от промишлеността в САЩ, подчертава авторът.

 

Според него, отбранителният сектор играе крайно важна роля в икономиката на САЩ, затова не си струва да сме изненадани от това, че с негова помощ Вашингтон поддържа и обслужва своята «глобална империя».

 

За това той има над хиляда военни учреждения по цялото земно кълбо.

 

Само в Германия те са над 220, отбелязва изданието.

 

Всичко това изисква немалко средства, дори когато съюзниците поемат част от разходите, но такава система обезпечава работни места и държи безработицата на относително ниско ниво, продължава австрийският журналист.

 

«Войната  — това е бизнес, а продължителната, никога не завършващата война — това е кървав бизнес-модел, на базата на който елитите на страните печелят разкошно», пише  Contra Magazin.

 

Големият патриотизъм на американците  помага за това, защото политическите кръгове и СМИ с негова помощ водят населението за носа, за да могат гражданите да не мислят, че в действителност техните военни убиват и самите те умират само в името на милиардите на Уол Стрийт.

 

Именно защото войната се превърна в САЩ в икономически фактор с огромна важност, американците започнаха да се страхуват от мира, твърди Майер.

 

Какво ще се случи, ако внезапно не останат никакви, създадени от елитите, врагове?

 

Стотици хиляди работни места ще станат ненужни.

 

Затова американците се страхуват не от войната.

 

Мирът за тях е по-лошото, твърди авторът на статията.

 

 

Станете почитател на Класа