САЩ, ЕС и Китай в борба за влияние в Източна Европа

Президентът Доналд Тръмп в понеделник потвърди подкрепата на Вашингтон за бизнес среща на високо равнище, която има за цел да даде тласък на връзките в Източна Европа и да подобри свързаността между региона, САЩ и Европейския съюз.

 

https://www.dw.com/image/44580823_304.jpg

 

Но Западът не е единственият значим играч в региона. Малко след като председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер и министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери пристигнаха в Букурещ за двудневния бизнес форум Инициатива „Три морета“, румънският премиер Виорика Дънчила се срещна с високопоставена китайска служителка и заяви, че Румъния иска да изнася повече в Китай и да привлече повече инвестиции оттам.

 

https://www.capital.bg/shimg/zx620y348_3139590.jpg

 

Времето на визитата на Шен Юею, високопоставeна служителка в Националния народен конгрес, може да предизвика изненада в светлината на една от най-големите срещи на високо равнище, която Румъния провежда в последно време. Това обаче показва как Румъния и нейните съседи използват регионалните лостове, за да привлекат най-добрите споразумения за по-малко развитата част от блока. Това е нещо, което ЕС внимателно следи.

 

https://cdn.dnes.bg/d/images/photos/0329/0000329874-article2.jpg

 

Регионалният анализатор Раду Магдин заяви, че страните от Централна и Източна Европа са достатъчно смели, за да знаят какво искат, и са достатъчно самоосъзнати, за да използват съревнованието между великите сили в своя полза. Той каза, че Унгария е ловка в многостранната игра, която включва ЕС, някои консервативни среди в САЩ, както и Китай и Русия.

Румъния традиционно има добри отношения с Китай, които датират от комунистическата ера, но не успя да се възползва от китайските обещания като например построяването на железопътна мрежа, посочи Магдин. В резултат Китай реализира повече бизнес сделки с Унгария, Сърбия и Украйна.

Поставяйки това на срещата, озаглавена „Засилване на европейското и трансатлантическото сътрудничество“, Тръмп изпрати писмо в понеделник на президента Клаус Йоханис, посочвайки, че 12-членната инициатива „Три морета“ може да развие инфраструктурата, бизнес връзките, да укрепи енергийната сигурност и да намали търговските бариери.

САЩ остават горд партньор на тези усилия в този стратегически важен регион, написа Тръмп.

Срещата на високо равнище в Букурещ идва два месеца след като китайският премиер Ли Къцян се срещна с лидери от Централна и Източна Европа в българската столица София за седмата среща на върха „16 плюс 1“, в която страните са надяваха на китайски държавни инвестиции.

Магдин заяви, че всички обръщат внимание на съревноваващи се /регионални/ инициативи, но Брюксел е най-внимателен… тъй като най-големият риск е разделение в ЕС между Източна и Западна Европа. Той добави, че ЕС може да въведе законодателство, което ще забрани големи инвестиции, които не идват от ЕС в бъдеще.

Говорейки от името на западния алианс, американският помощник държавен секретар Уес Мичъл заяви през юни: „Русия и Китай представляват съгласуван модел, политическа стабилност, основана на авторитаризъм и брутална сила, впрегната за някои аспекти на пазарното съревнование, което заплашва основни принципи на нашето функциониране“, добавяйки, че „по различни начини Русия и Китай искат да счупят Запада. Москва иска да го разцепи и съсипе. Пекин иска да го измести.“

Междувременно в Букурещ Юнкер, Пери, хърватският президент Колинда Грабар Китарович и други държавни глави пристигнаха, за да обсъдят около 40 одобрени от правителствата проекти, които имат за цел да увеличат регионалната свързаност в транспорта, енергетиката и цифровата сфера. Към тях се присъединиха служители и банкери от Европейската инвестиционна банка, Евроейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка.

Инициативата „Три морета“ е сътрудничество между членки на Европейския съюз, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Австрия е единствената членка, която преди не е била комунистическа страна.

Първата среща на високо равнище се състоя през 2016 г. Тръмп участва във втората среща през 2017 г. във Варшава.

По-рано в понеделник Юею и Дънчила се прегърнаха и здраво си стиснаха ръцете като Дънчила каза, че Румъния иска да интензифицира икономическите и търговските отношения с Китай.

 

БТА

Станете почитател на Класа