Военните на Германия помагат неволно в тяхната страна да има повече вълци

Човекът и вълкът почти винаги са имали конфликтни отношения, които почти бяха приключили с четириногия вид в Европа през 60-те години на миналия век. Изненадващо популацията вълци в центъра на този континент се възстановява благодарение на неволната помощ на германската армия, разкрива проучване, публикувано в Science Alert.

 

Няколко фактора допринасят за увеличаване на популацията на вълците с 36% годишно. Например, през 80-те и 90-те години на миналия век, на стария континент са въведени закони за защита на дивата природа и броят на дивите тревопасни животни, с които тези хищници се хранят, бе увеличен.


Илка Рейнхард, биолог и експерт по вълците в Германския институт за контрол и изследване на вълци (LUPUS), е намерила връзка между присъствието на тези хищници и германските въоръжени сили: вълците се преместват в нови райони, в близост до военни полигони.


Фактът, че „защитените зони се разделят на частни резервати с минимални размери от 75 до 150 хектара, може да причини „една лутница вълци да споделя територията си с повече от 100 ловци", обясняват авторите на този документ.


За разлика от това, в околностите на полигоните на германската армия, процентът на убитите от хора вълци е по-нисък, дори отколкото в защитените територии, защото в тези райони има по-малко бракониерство, тъй като те са "пряко контролирани от федералните власти на Германия" и достъпът до тях е ограничен.

Станете почитател на Класа