Австралия и Турция в дипломатически скандал

Дипломатически скандал между Австралия и Турция заради непремерено изказване на Реджеп Ердоган. Австралийският премиер Скот Морисън не прие извиненията на Турция за коментар, направен от турския президент след нападението срещу джамии в новозеландския град Крайстчърч.

По-рано Ердоган се изказа крайно негативно за австралийците, които осъждат исляма и заяви, че за тях е по-добре да не посещават Турция, като напомни за битката при Галиполи по време на Първата Световна война, съобщава Дарик.

 

0a
 
В тази битка, която е най-голямата победа на Османската империя, загиват хиляди австралийски и новозеландски войници, които тогава се сражават под знамето на Великобритания. Един от командирите на турската армия тогава е Мустафа Кемал Ататюрк, който по-късно полага основите на модерната светска държава в Турция.
 
Пред посланика на Турция в Канбера Морисън каза, че думите на Ердоган са били изключително обидни за австралийците и много неразумни. Те нарушават обещанието, изсечено върху камък в Галиполи. Първият президент на Турция Ататюрк казва тогава, че загиналите там войници сега лежат в земята на приятелска страна.

Станете почитател на Класа