«Настъплението на Путин» на Север

В света с пълна сила се разгръща борбата за Северния полюс, и това носи не само символично значение, пише Jyllands-Posten. И Дания и Канада, и Русия претендират за участъци от Северния ледовит океан, а техните заявки често "са в конфликт" помежду си, се казва в статията. Според автора "настъплението" на Русия и Китай в Арктика се отразява и върху значението на Дания за региона.

 

 

Тези дни ООН взема решение, на което всеки гражданин на Дания трябва да обърне специално внимание, защото може сериозно да повлияе на плановете за значително разширяване на Обединеното кралство (съюз между континентална Дания, Фарьорските острови и Гренландия), отбелязва Jyllands-Posten. Това решение се отнася до претенциите на Русия към морското дъно в района на Северния полюс, а руските претенции са в противоречие с исканията на Дания, се подчертава в статията.

И Дания, и Канада, и Русия претендират за участъци на Северния ледовит океан и техните заявки са отчасти в конфликт помежду си, обяснява авторът. По-специално, през декември 2014 г. Дания и Гренландия обявиха пред ООН, че претендират за морското дъно на Северния полюс - освен това, размерът на въпросната територия надвишава територията на самата Дания 20 пъти, се казва в статията.

Русия активно увеличава своето въоръжение в Арктика и около нея, както и разширява своите заявки по отношение на територията около Северния полюс, пише Jyllands-Posten. При това руските искания се пресичат с датските, които според автора имат „съвсем друго символично и стратегическо значение”, но в същото време датското заявление включва и самия Северния полюс. „За първи път някой започна да претендира за Северния полюс. Но възможно ли е дори да го владее? Китай не мисли така: той вярва, че Северният полюс е общо владеене, подобно на Луната,” отбелязва статията.

Цялата борба, както вярва авторът, наподобява митичното преследване на светия Граал: "Царуват авантюристки настроения, а случаят привлича търсещите приключения, които са готови да стигнат много далеч, само за да постигнат целта." Според него, този животрептящ въпрос трябва да бъде засегнат от датските власти дори в училищните дебати, за да привлече по-младото поколение за решаване на проблема: „В края на краищата, сега борбата за Северния полюс е в разгара си. И Обединеното кралство играе решаваща роля в него. Считам, че „Борбата за Северния полюс” е невероятно вълнуващо приключение. Защо не успяхме да предизвикаме голям интерес у датските ученици към тази велика политическа игра? Представете си само: какво ще стане, ако учениците се почувстват пионери и искат да внесат своя дял, да отправят предизвикателство към всички днес съществуващи стратегии?”

 

0a

 

Русия се дразни от това, че исканията на Дания се отнасят до територията близо до руското крайбрежие и този въпрос вече е придобил политически характер за Москва, подчертава статията. „Путин дрънкаше оръжието толкова силно, че въпросът се превърна в проблем на честта и самоопределението. Русия доброволно няма да се даде Арктика на Дания, тя просто не иска да загуби лицето си. Атмосферата в Русия е напрегната и Арктика се счита за символ на нова икономическа ера.” пише Jyllands-Posten.

Експлоатацията на недрата е не само тясно свързана със силовите структури на бъдещето, но и важен въпрос за сигурността и икономическото развитие, пояснява авторът. Не трябва да забравяме, че търговският транспорт е в основата на международната търговия, при това 90% от световната търговия се извършва по море. По-специално, китайската икономика зависи до голяма степен от външната търговия и почти половината от доставките минават по море, което също обяснява интереса му към Арктика, се казва в статията.

"Но, Китай не е единствената страна, която се отнася към Арктика, като към светия Граал", отбелязва авторът. Северозападният проход осигурява бърз достъп до пазарите в Северна Америка и Европа, съкращавайки маршрута от Шанхай до Ню Йорк с цяла седмица. Според автора, сблъсъкът на икономически и политически интереси води до факта, че борбата за Северния полюс навлиза в нова фаза, а Дания не трябва да изпуска своя шанс: "Настъплението на Путин и китайците прави ролята на Обединеното кралство по-значима от всякога". заключава Jyllands-Posten.

Станете почитател на Класа