Гуайдо се провали в призива пред казармата и призна за "грешки"

Тази събота нямаше въздушни снимки на тълпа, развяващи знамена, внушителни речи или героични портрети. Тази събота призивът на депутата от опозицията Хуан Гуайдо едва получи стотина последователи.


Целта, според Гуайдо, бе да се отиде в казармите в цялата страна, за да се предаде послание на униформените, с цел "да се съберат повече и да извършат прехода във Венецуела".


Но реализацията на сценария тази събота беше друга. В Алтамира, върховен бастион на опозицията, около 50 членове " на съпротивата", както се наричат шоковите групи на десницата, бяха концентрирани от ранните сутрешни часове, а друга група се приближи до съоръженията на въздушната военна база Ла Карлота, за да връчи документ, който бе получен от служители на Боливарската национална гвардия (БНГ).


Войските на БНГ получиха текста и незабавно го изгориха пред камерите, твърдейки, че " въоръжените сили при никакви обстоятелства няма да бъдат изнудвани". Инцидентът се случи по-малко от седмица след неуспешния опит за преврат, воден от Гуайдо, който, придружен от малка група войници, призова за бунт след незаконно извеждане на лидера на опозицията Леополдо Лопес от домашен арест.


Според докладите на EFE, най-голямата група демонстранти - която не надвишаваше сто души - отиде в президентската резиденция La Casona, която не е била обитавана от никой президент от години - където са били задържани от група полицейски служители. В края на следобеда малкото привърженици на опозицията се разпръснаха и напуснаха улицата.


За разлика от други случаи, Гуайдо не придружаваше демонстрацията на опозицията тази събота, нито пък я обяви. В Каракас има спокойствие, въпреки че има по-голямо полицейско присъствие.


В интервю, публикувано тази събота от "Вашингтон пост", Гуайдо призна, че има "грешки" при изчисляването на опита за военно въстание миналия вторник и приписва причината на това, че опозицията е надценила подкрепата, която има в БАНБ.


"Все още се нуждаем от повече войници, които да ни подкрепят", каза той. Опозицията вярваше, че въпреки оскъдната подкрепа в редиците на въоръжените сили, президентът Николас Мадуро ще напусне властта. Но това не се случи, въпреки очакванията на някои местни и международни среди.

Станете почитател на Класа