Министърът на финансите на САЩ отказа да предаде на Конгреса поверителните данъчни декларации на Тръмп

Министърът на финансите на САЩ, Стивън Мнучин, отказа чрез изявление да предаде на Конгреса за разследване последните 6 данъчни декларации на президента на страната Доналд Тръмп, като увери, че на въпросната петиция "липсва легитимната законодателна цел".


През април председателят на комисията „Начини и средства" на Камарата на представителите, демократът Ричард Нийл, поиска конфиденциалните данъчни декларации на Тръмп за периода 2013-2018 г. да бъдат разкрити, за да „осигурят отчетността на нашето правителство и избраните служители. "


"От решаващо значение е да се гарантира отчетността на нашето правителство и избраните длъжностни лица. За да се запази доверието в нашата демокрация, американският народ трябва да бъде сигурен, че правителството им функционира правилно, както е установено от закона", се казва в публикация на уебсайта на Нийл.


Мигове след публикуването на реакцията на Мнучин, самият Нийл се произнесе по въпроса и потвърди, че "ще се консултира със своя адвокат и ще определи подходящия отговор".


Доналд Тръмп е завел дело през април, за да блокира призовка, отправена от ръководителя на Комисията за надзор и реформа на Камарата на представителите на САЩ, Илая Кумингс, който потърси информация за личните и бизнес финанси на президента.


Искът, заведен във федералния съд във Вашингтон, показва, че Демократическата партия е обявила "пълна политическа война" срещу Тръмп.


Обитателят на Белия дом отказва да публикува данъчните си декларации, откакто дойде на власт. През април миналата година той посочи, че няма да разкрие тези данни, докато е "под одит" на Службата за вътрешни приходи на САЩ. По този начин президентът скъса с традицията, установена от десетилетия доброволно да се публикува такава информация, като пример за прозрачност.

Станете почитател на Класа