Проектираха фотоволтаичен панел, генериращ електроенергия от студа на Космоса

Нов метод, описан от международен екип от изследователи в проучване, публикувано наскоро в списанието Applied Physics Letters, позволява на фотоволтаичните панели да генерират електричество "директно от студа на Вселената", според изявлението на Американския институт по физика.


"Modus operandi" на типичния слънчев панел се състои в улавяне на фотони от слънчевата радиация, които превръща в електричество.


Обратно на това, новото оборудване, основано на ефекта на отрицателното осветление, може да улови енергията, произведена от топлинното излъчване на устройството. Процесът на излъчване на инфрачервени лъчи е възможен благодарение на факта, че температурата на нашата планета е много по-висока от абсолютната нула в Космоса.


"Безкрайността на Вселената е термодинамичен ресурс", се посочва в изявлението Стан Фан от Станфордския университет (Калифорния, САЩ), съавтор на проекта.


„Съществува много красива симетрия между поемането на енергия както от входящата, така и от изходящата радиация", добави ученият.


Въпреки че експерименталната апаратура засега генерира малко количество електроенергия - само 64 нановата на квадратен метър от панела - проектът може потенциално да бъде оптимизиран, за да произвежда почти 4 вата на единица площ. В допълнение, Фан обясни, че по този начин е възможно да се използва излишната топлина, излъчвана от машините.

Станете почитател на Класа