Модерната норвежка "приказка": Шаманът и кралската дъщеря

"Цар, царица, магаре, магарица, поп, свиня,... царска дъщеря"

 

 

Тази ретро броилка, която си казвахме като деца през 80-те години, може да послужи като прекрасен, макар и не особено красноречив спойлер за историята, която следва да прочете.

В случая никой от читателите няма да "изгори". Единственият, който губи в играта, е истинска царска дъщеря. Тя се казва Мерта Луизе и е принцеса на едно, да го наречем, ледено царство... Но да започнем историята от по-рано.

Тоест от "имало едно време".

А имало едно време едно кралство-господарство далече, далече на север, където из горите бродели лосове, тролове и хулдри, а Северното сияние обагряло с акварелни цветове нощното зимно небе. В тази мистериозна северна страна, известна като Норвегия, през далечнната зима на 1905 г. се възкачил на трона датски принц на име Хокон. Той царувал славно и честито до смъртта си през 1957 г.

 

принцеса мерта луизе

 

Както традицията повелява, Хокон VII бил наследен от първородния си син Олав. Олав също царувал славно и честито в продължение на тридесетина година, като междувременно царството му станало много, ама много богато. През 1991 г. на трона застъпил синът му Харалд V, който е и понастоящем крал на Норвегия.

Историята на норвежкото монархическо семейство може и да не е толкова забележителна откъм възходи и падения като тази на британското, но дворцовите скандали в тази част на Европа сe разиграват като рейтингов сериал - нещо средно между "Дързост и красота", "Как се запознах с майка ви" и "Теория за големия взрив."

Първият "голям взрив" в най-новата история на норвежкото кралско семейство, се дължи на престолонаследника принц Хокон. На 1 декември 2000 г. той обявява на нарочна пресконференция, че е сложил семейния годежен пръстен на пръста на момичето, с което ходи вече от една година.

 

Тя се казва Мете-Марит. И е разведена. А да, и има син на три години.

 


Принц Хокон и съпругата му през 2000 г., Getty Images

 

И само между другото, бившият й е осъден за насилие, шофиране в нетрезво състояние и притежание на кокаин... Норвегия се изправя на нокти. Изборът на бъдеща кралица не би скандализирал толкова поданиците на Харалд V, ако не са притеснителните факти за Мете-Марит, които се появяват в нейна неофициална биография, публикувана 2 години след сватбата й с принца.

Авторът Ховард Мелнес твъди, че намеренията му са били да опише една романтична, нетрадиционна любовна история "като от приказките". Читателят обаче остава с впечатлението, че новата принцеса е взела твърде много от образа на Пепеляшка, а партитата "наркотици на разположение" са били редовна част от бунтарските й младежки години.

Напук на всичко, семейството на Хокон и Мете-Марит се радва на щастлив брачен живот вече 19 години. Единствената по-притеснителна вест, която напоследък се е появявала в медиите, отразява скучния медицински факт, че принцът ще се подложи на операция за отстраняването на костно образование във външния слухов канал.

 

 

По-голямата сестра на престолонаследника обаче солидно компенсира интереса на таблоидите към живота в кралското семейство.

 

Родена през 1971 г. дъщеря на крал Харалд V и кралица Соня, принцеса Мерта Луизе е лъчезарно и много, ама много умно момиченце. Първоначално родителите й я пращат да учи литература в Оксфорд, но Мерта Луизе не завършва образованието си. Вместо това се връща в Осло, получава диплома за физиотерапевт и се специализира в т.нар. Розен-метод (разработен от американката Марион Розен, той би трябвало да помага на човек да се освободи от физическата болка със силата на мислите и чувствата).

През 2002 г. принцесата отдава тялото и сърцето си на Ари Бен, писател със съмнителни литературни качества. Три години преди сватбата младоженецът е направил големия си пробив на литературния пазар със сборника си с разкази, озаглавен "Тъжен като задник". В семейството се раждат три момичета, всичките - с двойни първи имена.

 

Мерта Луизе и първият й съпруг Ари Бен, Getty Images

 

През 2007 г. Мерта Луизе, силно вдъхновена от семитската богиня на плодородието Астарте, основава център за алтернативни лечителски техники.

В медийните си изяви за рекламиране на центъра си тя твърди, че вижда ангели и дори разговаря с тях. Отначало обществеността отдава тези нейни изказвания на прекалената й духовност и чувствителност.

Теолозите и някои политици обаче започват да се дразнят от тези фантасмагории и дори излизат с официално искане Мерта Луизе да се "отпише" от лютеранската църква.

Тя обаче вдига летвата - в интервю от 2010 г. вече заявява, че може да контактува и с мъртвите.

Мерта Луизе не е момиче, което се съобразява с разпорежданията на другите, нито иска придворна прислуга, рубини и каляски. Вместо това тя иска да бъде писателка. Но не такава като мъжа си, с когото се развежда през 2016 г.

Раздялата им остава някак на заден план, защото по това време принцесата вече Е станала известна писателка и то не само в собствената си страна. Книгите й са на езотерична тематика и в тях се говори предимно за ангели и духовни прозрения. Авторката силно вярва, че много неща й се "дават" отгоре и тя е длъжна да ги сподели с колкото се може повече хора.

Още в заглавието на последната си книга, която излиза миналата година, принцесата твърди, че се е родила като хиперсензитивна личност или HSP. Ако се чудите каква е тази личност, да знаете, че не е някой като Тити Папазов. HSP-тата имат по-различна нервна система от останалите хора, благодарение на което са в състояние да обработват данните, получени чрез сетивата, на по-дълбоко ниво. Общата картина за нас е съвкупност от елементи за тях.

Разбира се, на принцеса, дарена с подобна свръхестествена сензитивност, не отива някак да се влюбва в "простосмъртни" мъже.

Ето защо новината за новия любим на Мерта Луизе не слиза от заглавните страници на скандинавските издания. А той е се казва Дурек Верет, на 44 години е, американец по паспорт, и... шаман по "призвание".

Медиите не пропуснаха да обърнат внимание на артистичните им снимки с пъстри дрехи на естествен флорален фон, които тя публикува в личния си Инстаграм профил.

Шаманът твърди, че е получил титлата си, преминавайки през трудни изпитания в различни извънземни измерения. Освен това смята, че притежава способността да подмладява хората, като пренарежда атомите им, да лекува някои заболявания и да "говори" с духовете на мъртвите. Дурек е "духовен учител" на актрисата Гуинет Полтроу, която от години се занимава с търговия на всевъзможни продукти и услуги за здравословно хранене, чиста козметика, алтернативни медицински практики и "холистичен начин на живот", през платформата си Goop. Профилите на шамана в социалните мрежи изобилстват от негови снимки с популярни личности.

Знам какво си мислите - търкулнало се гърнето и си намерило похлупака.

Предполага се, че принцесата е била клиентка на шамана, преди връзката им от спиритуална да се превърне в романтична. Но сега Мерта Луизе е толкова отдадена на връзката им, че е готова да размаха гневно пръст на всеки, който дръзне да критикува избора й на мъж.

Само преди няколко дни двойката тръгна на турне под наслова "Принцесата и Шамана" из пет града в Дания и Норвегия. Въпреки че жадната за сензации и чудеса публика не би се замислила много-много преди да плати 1000 крони (200 лв) входна такса, за да слуша как се лекува псориазис и бъбречна недостатъчност със силата на мисълта, хората на науката предупреждават, че вероятно става дума за колосална и опасна измама.

И докато учените са откровено скептични, кралското семейство приема ситуацията по дипломатически резервирано-радушен начин.

Запитан какво мисли за връзката на дъщеря си с Дурек Верет, крал Харалд отговаря лаконично: "Хубаво е, че си е намерила приятел"...

Станете почитател на Класа