Съветници на Путин и Тръмп при Нетаняху

Израел е домакин на безпрецедентна среща на съветниците по националната сигурност на президентите на САЩ и на Русия. Главни теми на срещата им са напрежението около Иран и ситуацията в Сирия.

 

Белият дом се опитва междувременно да замести мирния план за израелско-палестинския конфликт с инвестиционен.

Джон Болтън - съветникът на Доналд Тръмп, и Николай Патрушев, който представлява Владимир Путин, разговаряха на четири очи, след като се срещнаха поотделно с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Секретарят на руския Съвет за сигурност даде да се разбере, че Москва възнамерява да поеме инициативата за мирния процес в Близкия изток.

 

.

 

Теми на разговорите в Ерусалим, които утре ще преминат в тристранен формат - с участието на израелския колега на Болтън и Патрушев - Мейр бен Шабат, са Сирия и Иран.

"Русия трябва да разбере, че Израел няма да позволи на Иран, който иска да ни унищожи, да установи бази до самата ни граница", заяви Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел, цитира БНТ.

Междувременно държавният секретар на САЩ Майк Помпео започна от Саудитска Арабия и в Обединените арабски емирства да гради обявената от него глобална коалиция за гарантиране на безопасността на танкерите в района на Ормузкия проток. Германия обаче заяви, че за нея приоритет е спасяването на ядреното споразумение с Техеран.

Още една инициатива на Вашингтон в Близкия изток беше посрещната враждебно днес. На Западния бряг и в ивицата Газа палестинци гориха портрети на Доналд Тръмп заради планираната за утре конференция в Бахрейн, на която зет му ще се опита да замени мирните планове за израелско-палестинския конфликт с инвестиционни.

Джаред Къшнър предлага проекти за 50 милиарда долара, които да донесат работни места за един милион палестинци.

Станете почитател на Класа